Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Zingiberales Сем. Zingiberaceae (Джинджифилови) Куркума, Турмерик, Индийски шафран

Куркума, Турмерик, Индийски шафран

Сем. Zingiberaceae (Джинджифилови)

Куркума, Турмерик, Индийски шафран - изображение

Куркума, Турмерик, Индийски шафран (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от семейство Джинджифилови. Има силно разклонено коренище. Израства на височина до 1 метър. Листата му са с правоъгълна форма, а цветовете представляват дълги бели шипове. Коренищата са с дължина 2,5-7,5 см и диаметър 1,2 см. Растението е наричано още Турмерик и Индийски шафран.

Разпространение на Куркума

Родината му е Югоизточна Азия, но се отглежда и в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, Шри Ланка, страните от Карибския басейн.

Използваема част на Турмерик

Използват се корените на растението.

Химичен състав на Индийски шафран

Това растение притежава много полезно вещество наречено куркумин, което се съдържа в корените му. Веществото куркумин има химична формула, която изглежда така C21H20O6. Други вещества открити в корените на куркумата са:

  • гойтрогени
  • оксилати
  • пурини
  • желязо
  • манган
  • витамин В6
  • диетични фибри и калий

Действие на Куркума

  • антиоксидантно действие срещу свободните радикали
  • подобрява функциите на жлъчката и черния дроб
  • оказва благоприятно въздействие при болни от диабет
  • намалява риска от развитието на ракови заболявания
  • намалява риска от развитието на детска левкемия
  • осигурява сърдечно-съдова защита
  • води до намаляване нивата на холестерола
  • осигурява защита срещу болест на Алцхаймер
  • участва ефективно в лечението на възпалителни заболявания на червата
  • помага при ревматоиден артрит
  • помага при фиброза

Приложение на Куркума

  • при респираторни заболявания, простуди и за пречистване на кръвта се препоръчва 3 пъти дневно прием на половин чаена лъжица куркума разтворена в 150 мл или половин чаена чаша вряща вода, добавя се мед една чаена лъжица, оставя се да престой за 5 мин и след това може да се пие.
  • при кашлица, бронхит, катар на горните дихателни пътища е достатъчно да се вдишва дим от куркума загрята на котлон - в сух съд се поставя една чаена лъжица куркума и при запичането й се отделя дим, който се вдишва.
  • при фарингит смесете една чаена лъжица мед с половин чаена лъжица куркума и получената смес задръжте в устата си до пълното разтапяне на сместа. Приема се няколко пъти на ден след ядене.
  • при синини, травми, лишеи, екземи, заболявания на кожата причинени от паразити намажете засегнатото място с каша от куркума, която се приготвя по следния начин - половин чаена лъжица куркума и щипка сол се смесват с вряща вода до получаването на гъста, хомогенна каша. След нанасяне на кашата поставете марля над нея и изчакайте да изсъхне след това премахнете марлята заедно с кашата.
  • при заболявания на ставите пиите сутрин на гладно чаша топло мляко с половин чаена лъжичка куркума в него.

Внимание!

Пациенти с хипогликемия не бива да използват куркума в големи количества, дори като подправка в храната си.

Още по темата:

4.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЗдравни съветиБотаникаИсторияЛюбопитноЛеченияНовиниАлтернативна медицинаСпортМедицински изследванияКлинични пътекиХранене при...СпециалистиЛайфстайлОрганизацииЗаведенияФизиологияСоциални грижиПроизводителиДиетиСнимкиРецептиАнкетиНормативни актовеТестовеСъставкиИнтервютаХрани и ястия