Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Cactaceae Круша кактус

Круша кактус

Сем. Cactaceae

Круша кактус - изображение

Круша кактус (Nopal cactus) представлява ядлив представител на кактусите, принадлежащ съответно към семейство Кактусови (Cactaceae).

Синоними на растението на латиница са: Barbary-fig Cactus, Cactus Fruit, Cactus Flowers, Cactus Pear Fruit, Figuier de Barbarie, Figue dInde, Fruit du Cactus, Gracemere-Pear, Fruit de lOponce, Indian-fig Prickly Pear Cactus, Nopal, Indien-Figue, Nopal Cactus, Nopol, Nopales, OPI, Opuntia, Oponce, Opuntia cardona, Opuntia ficus-indica, Opuntia ficus, Opuntia Fruit, Opuntia hyptiacantha, Opuntia fuliginosa, Opuntia lasciacantha, Opuntia megacantha, Opuntia macrocentra, Opuntia puberula, Opuntia velutina, Opuntia streptacantha, Opuntia violacea, Tuna Cardona, Prickly Pear, Westwood-Pear.

Устройство на круша кактус

 

Растението се състои от оцветени в светло зелено сегменти, с продълговато-заоблена, яйцевидна форма. Покрити са с пъпковидни образувания, от които прорастват бодли. Растежът му е под формата на нисък храст.

 

 

 


 

Плодът е оцветен в червено и също притежава бодливи израстъци. Вътрешността му е плътна, има по-тъмно червен цвят и множество малки, ядливи семена.

 

Разпространение на круша кактус

Родният ареал на разпространение на вида кактус е Мексико. Днес се среща натурализирана или вече в подивяла форма във Франция, Гърция, Южна Италия, Испания, Индия и Австралия.

Използваема част на круша кактус

Употребяват се надземните части на растението – плодове и зелена маса.

Химичен състав на круша кактус

Плодът бодлива круша е богат на беталаини, фибри, пектин, витамин С, натрий, витамини от група В, калций, магнезий, желязо, бета каротин, пектин, аминокиселини.

Приложение на круша кактус

Растението е неизменна част от храната на мексиканско-американските култури и мексиканската кухня векове наред. Зелената част на кактуса се използва като подложка в различни ястия и салати. Круша кактусът се приема за изключително ценна храна поради свойте антиоксидантни и понижаващи холестерола свойства.

Няколко клинични изследвания показват, че е от полза за диабетици, защото намалява нивата на глюкоза в кръвта. Относно холестерола са проведени изследвания, в които пациенти с повишен LDL-холестерол, след консумация на круша кактус в продължение на 6 седмица, са в състояние да се справят с високите нива на посочения показател. Антиоксидантните свойства на круша кактусът защитават вътрешния слой на кръвоносните и лимфни съдове. Тя действа още очистващо на дебелото черво, успокоява стомаха, предпазва черния дроб.

Свойства на круша кактус:

  • противовъзпалително
  • слабително
  • хиполипидемично
  • антимикробно
  • антибактериално
  • антидиабетно

Състояния и заболявания, при които се използва круша кактус:

  • диабет тип 2
  • висок холестерол
  • затлъстяване
  • махмурлук
  • колит
  • диария
  • доброкачествена простатна хипертрофия
  • вирусни инфекции
  • гадене
  • анорексия
  • сухота в устата
  • метаболитен синдром
  • затлъстяване
  • депресия
  • сърдечно-съдови заболявания
  • болки
  • умора и изтощение на организма
  • болки в гърлото
  • натъртвания
  • изгаряния
  • порезни рани
  • цистит

Паста от плода се използва за лечение на зъбобол и като омекотяващо кожата средство. Круша кактусът насърчава менструалния цикъл, повлиява положително очното здраве.

Взаимодействия на круша кактусът с лекарства:

Круша кактус трябва да се използва с повишено внимание от пациенти, които страдат от диабет тип 2 и съответно приемат антидиабетични лекарства, поради нейните хипогликемични свойства. Количеството плод, което може да се консумира при това заболяване, трябва да бъде определен от медицински специалист.

Плодът трябва да се използва внимателно и при прием на лекарства понижаващи холестерола и такива влияещи на кръвоносната система. Може да взаимодейства и с агенти насочени към щитовидната жлеза.

Взаимодействия на круша кактусът с билки и хранителни добавки - да не се консумира заедно с такива билки и добавки, които понижават кръвната захар, влияят на кръвоносните съдове, действат хиполипидемично, оказват неблагоприятно въздействие върху черния дроб и далака.

При смесването на вода или друга течност с плода се образува желеподобно вещество, лепкаво, което ако се приеме с други храни, може да блокира тяхната резорбция. Съветва се да не се приемат храни и лекарства 2 часа след консумацията на плода. Той може да действа и като киселинен абсорбатор, затова трява да се използва с повишено внимание при съвместна употреба с противоязвени лекарства.

Круша кактус в кулинарията:

За храна се използват само младите круши, старите са много твърди. Вкусът й е съчетание между вкусовете на дъвка и диня. За да се подготви крушата за консумация, шиповете й се отрязват и кожата й се отстранява. Месото и семената й са годни за ядене.

Крушата освен обработена, може да се консумира и сурова в съчетание например с домати, лук, люти чушки и кориандър, както и включена в салати. Тя може да се сервира на скара или соте с лук като гарнитура за местни ястия. От суровината може да се изстиска сок, който се добавя към различни напитки, желета и бонбони, пайове, десерти, шейкове или се използва за гарниране.

Плодът може още да се добави към кисело мляко, бисквити и зърнени храни. В пюрирана форма се влага в дресинги, сосове, мармалад, сладко. Пюрето може да бъде замразено и използвано след време като плънка в пайове, торти, сорбета и охладени напитки. Консервиран също е подходящ и се предлага за консумация.

Внимание!

Използвайте круша кактус с повишено внимание при пациенти с диабет или хипогликемия (ниско ниво на кръвната захар), висок холестерол, нарушения на кръвоносната система или дисфункция на щитовидната жлеза.

Консумацията на бодлива круша трябва да се избягва при хора с алергии към рода растения, към който принадлежи тя, при възпаления на носа и астма. Да се зползва внимателно при пациенти страдащи от ринит или астма, защото може да влоши симптомите на заболяванията. Да се избягва употребата й при пациенти с имуносупресия поради това, че плодът може още да подтисне имунната система.

Да не се използва от пациенти с чернодробна недостатъчност, от бременни и кърмещи жени.

Странични ефекти от употребата на круша кактус: лека диария, гадене, коремна пълнота, главоболие, увеличение обема на фекалните маси и честотата на дефекация.

Приети големи дози от плода могат да окажат неблагоприятно въздействие върху черния дроб и далака.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлтернативна медицинаЛеченияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиМедицински изследванияКлинични пътекиИсторияТестовеСнимкиЛайфстайлСпециалистиСпортХранене при...Храни и ястияИнтервютаРецептиДиетиЗаведенияЗдравни проблемиОрганизацииНормативни актовеНаправления в медицинатаАнкетиПроизводители