Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Violales Сем. Cucurbitaceae (Тиквови) Краставица

Краставица

Сем. Cucurbitaceae (Тиквови)

Краставица - изображение

Краставица (Cucumis sativus) - растение познато ни на всички и любим зеленчук на повечето от нас. Класифицира се към семейство Тиквови (Cucurbitaceae).

вид краставица

 

Известни са повече от 100 вида краставици, както с различен вкус, форма и цвят, така също и с различия в гладкостта на повърхността им - с бодли, грапави, набраздени, с мъхесто покритие, с пъпковидни образувания и други. Растението продължава да се култивира и развива в още нови модели.

 

Устройство на краставица:

краставица

 

Тя се развива под формата на пълзяща лоза. Растейки на височина достига до 2,5-3 метра. Има рехава и покрита с твърди бодлички структура на стъблата и листната си маса. Образува големи, със сърцевидна форма листа, които се извисяват над стъблата и плодовете.

 

 

цвят на краставица

 

Цъфти в периода май-юни месец. Цветчетата й са малки, сгушени в листните гнезда, оцветени в ярко жълто.

Плодовете на краставицата достигат дължина до 60 см и 10 см диаметър.

 

 

 

Разпространение на краставица

разпространение на краставица

Родина на краставицата е Южна Африка. Днес е разпространена и култивирана навсякъде по света. У нас се отглежда на територията на цялата страна, на открито и целогодишно в оранжерии и тунелни покрития.

 

Използваема част на краставица

Употребява се съответно плода на растението. Освен това приложение намират и листата, семената и извлеченото от тях масло.

Химичен състав на краставица

краставичени кръгчетаЗеленчукът съдържа над 95 % вода, 1-3 % захари, белтъчини, микроелементи (калий, фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк и др.), етерично масло, витамини (от група В, РР, С и Н, фолиева киселина, пантотенова киселина, каротин). Краставичното масло съдържа 22,3% линолова киселина, 58,5% олеинова киселина, 6,8% палмитинова киселина и 3.7% стеаринова киселина.

Приложение на краставица

Запознати сме с употребата на зеленчука в хранително-вкусовата промишленост. Освен там, в ежедневието си я използваме често и под формата на козметични продукти. Ето какви са и нейните лечебни качества.

Свойства на краставицата:

маска за лице с краставица

  • възбужда апетита и тонизиращо дейността на храносмилателната система;
  • повишава количеството на стомашния сок;
  • подпомаха усвояването на мазнините и белтъците;
  • диуретично - усилва процеса на извличане на вода от организма - подходяща при сърдечно-съдови и бъбречни болести, отоци;
  • повлиява цистита;
  • противотоксично действие на краставичния сок;
  • облекчава ревматизма и подаграта;
  • премахва петна и лунички по лицето;
  • облекчава слънчеви изгаряния;
  • слабително;
  • противоглистно;
  • тонизира и успокоява кожата;
  • противовъзпалително.

сок от краставицаИзцеден пресен сок от краставица действа повръщателно и се използва при деца с диспепсия. Пресните плодове се прилагат външно, като участват в лечението на кожни проблеми, топлинен обрив, изгаряния, рани. Семената се приемат смлени в доза от 25 до 50 грама като противоглистно средство, последвано от прием на очистително средство, което допълнително помага за изчистване на червата от кръглите червеи. Като диуретично средство се използва отвара от корена на краставицата.

 

Интересно за краставицата:

микроскопски препарат от краставица

  • в световен мащаб най-големият производител на краставици за 2013-та година е Китай - 76% от световното производство. Следват Турция, Иран, Русия, Украйна;
  • 100 грама краставици съдържат 95% вода и осигуряват 16 калории, много малко хранителни вещества, 16% от дневната дажба от витамин K;
  • понякога горчивият вкус на краставиците се дължи на съдържащият се в тях кукурбитацин;
  • през 2011-та година заразени с Е. coli краставици отнемат живота на хора, поради което зеленчука е спрян от продажба в Чехия, Германия и Австрия. Заразеният краставичен плод е внесен в показаните страни от Испания. Случаят предизвиква разследване в държавата, унищожаване на големи количества от зеленчука и компенсиране на производителите на краставици. Установява се проявлението на нов щам на бактерията, виновна за смъртта на хората.

Други употреби на краставицата:

кулинарна декорация с краставицаСемената имат приятен вкус, но са по-трудни за обработка поради лигавата им обвивка. Извлеченото от тях масло се оприличава на зехтина. Най-често се използва във френската кухня за готвене и в салатни сосове. А самият плод е активна част от декорацията на блюда и ястия.

В козметиката краставицата намира приложение в много кремове с омекотяващо кожата действие. Плодовете се прилага директно върху кожата като почистващо, съответно омекотяващо и избелващо средство. В много козметични процедури се включва и сок от краствица.

В лабораторни условия са провеждани успешни експерименти с кори от краставици като репелент срещу хлебарки.

Още по темата:

3.2, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаЛайфстайлДиетиХранене при...ЛеченияСнимкиИсторияНовиниМедицински изследванияСпортХрани и ястияРецептиИнтервютаТестовеСпециалистиАнкетиНормативни актовеАптекиПроизводителиЗаведенияОрганизацииСоциални грижи