Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Liliales Сем. Amaryllidaceae (Кокичеви) Кокиче, Обикновено кокиче, Снежно кокиче, Снежниче

Кокиче, Обикновено кокиче, Снежно кокиче, Снежниче

Сем. Amaryllidaceae (Кокичеви)

Кокиче, Обикновено кокиче, Снежно кокиче, Снежниче - изображение

Кокиче, Обикновено кокиче, Снежно кокиче, Снежниче (Galanthus nivalis) представлява многогодишно луковично растение, класифициращо се към семейство Кокичеви (Amaryllidaceae). Растението може да се срещне и с имената: Снежно кокиче и Снежниче. Записано е в нашата Червена книга, като застрашен вид и във Вашингтонската конвенция - CITES. Родът на кокичето включва 20 вида растения.

Имена на снежното кокиче на различни езици: немски - schneeglockchen, английски - snowdrop, руски - подснежник белоснежный, френски - perce-neige.

УСТРОЙСТВО:

листа на кокиче

Обикновеното кокиче израства на височина до около 20 см. Развива размножителен, подземен орган луковица. Листата са линейни, дълги около 15 см, широки около 1,5 см, сплеснати, със заоблен връх. Имат успоредно жилкуване и нямат дръжки. Оцветени са в различни нюанси на зеленото и сиво-зеленото.

 

 

цвят на кокиче

 

Цветовете са едри, разположени на върха на стъблото. Състоят се от шест венчелистчета, като три от тях са свободни, а в средата им са разположени другите три, но срастнали и притежаващи по едно зелено-жълто петно във връхната си част. Тичинките са шест. Кокичето цъфти от февруари месец до първа пролет.

 

 

 

 

плод на кокиче

Плодът представлява кутийка. Тя е сферична и в нея се образуват от 4 до 20  семена. Те са цилиндрични с лъскаво черна обвивка. При узряване, кутийката се разпуква по наличните й три шева.

 

Съществуват разновидности на обикновеното кокиче: грацилис - с по-тесни листа и по-малки цветове и максимус - с по-големи цветове и по-широки листа. Galantis nivalis flore pleno пък представлява създадената кичеста негова форма.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Кокичето расте на Балканския полуостров, Централна Европа, Украйна, Западна Русия, навсякъде, до 1800 метра надморска височина. Вирее по поляни и храсталаци. Отглежда се и в градини.

В България се установяват два вида кокичета - Galanthus graecum и Galanthus elwesi.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Цветовете съдържат:

 • дъбилни вещества;
 • алкалоиди - галантамин, ликорин, тацетин, нивалидин.
 • гликозиди и др.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Използват се цветовете на кокичето.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Галантаминът представлява инхибитор на холинестеразата, лекарство, което се използва за лечение на болестта на Алцхаймер и травматични увреждания на нервната система. За пръв път е изолиран през 1951 г. от съветските учени М. Д. Машковским и Р. П. Кругликовой-Львовой от луковиците на вид кокиче - Galanthus woronowii. През 1956 г. той е извлечен от обикновеното кокиче - Galanthus nivalis var. gracilis, от българските учени Д. Пасков и Л. Иванова. Съдържа се и в други видове кокичета и близки до тях растения. От 1958 година се произвежда в България под името "Нивалин". Предлага се и под формата на галантамин хидробромид (Galanthamini hydrobromidum). Галантаминът е включен в списъка на основните и жизненонеобходими лекарства.

Свойства на нивалинът:

 • разширява периферните съдове;
 • подобрява и възстановява нервно-мускулната проводимост;
 • прониква в централната нервна система и улеснява провеждането на нервните импулси;
 • тонизира гладката мускулатура;
 • понижава кръвното налягане.

Обикновеното кокиче стимулира менструалния поток.

Заболявания, при които се прилага нивалин:

 • радикулит;
 • импотентност;
 • неврит на седалищния нерв;
 • увреждания на периферните нерви.

Намира голямо приложение при лечението на полиневрити, други неврити, невродерматити, мускулни дистрофии, церебрални парези, периферни съдови спазми, атония на гладкомускулните органи, в рентгеновата диагностика и др.

Лектинът в кокичето е ефективен инсектицид, който може да се използва срещу вредители в разредите Lepidoptera (пеперуди и молци), Coleoptera (бръмбари) и Hemiptera (дървеници, листни въшки и скакалци). Веществото се изследва във връзка с потенциалната му активност срещу HIV.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Не се използва за запарки и отвари.

Още по темата:

4.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаКлинични пътекиЛюбопитноСпортЗдравни съветиНовиниИсторияХранене при...ЛеченияЗдравни проблемиСоциални грижиОрганизацииАлтернативна медицинаЛайфстайлОбразованиеНормативни актовеСпециалистиИнтервютаМедицински изследванияТестовеСнимкиДиетиЗаведения