Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Pleurotaceae Кладница

Кладница

Сем. Pleurotaceae

Кладница - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е езиковидна и изпъкнала, а развита - плоска до леко вдлъбната (фуниевидна) с форма на ветрило, с диаметър около 5-17 см., разположени странично върху пънче. Цветът и варира от сиво охрена, с лек виолетов цвят, до тъмно кафява, старите екземпляри избледняват. Ръбът е подвит навътре, плътен, целокраен, понякога вълнообразен. Повърхността е суха, гола и гладка.

Месото на гъбата е плътно, меко, жилаво, бяло, без особени мирис и вкус.

Гъбата има ламели/пластини, които се спускат по пънчето, редки, тънки, мрежовидно разклонение, бели до жълтеникави. Спорите са елипсовидни до цилиндрични, безцветни и гладки. Споровият прах е бял, кремав до бледо лилав.

Пънчето на гъбата е твърдо в основата, плътно, влакнесто, късо и бяло.

Разпространение:
Расте на жива или мъртва широколистна дървесина, по-рядко на иглолистна, на големи и сраснали в основата кичури, през месеците от май до декември.

Приложение:

Много добра ядлива гъба в млада възраст. Употребява се в свежо състояние или консервирана.

Още по темата:

3.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина