Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Lyophyllaceae Кичурка

Кичурка

Сем. Lyophyllaceae

Кичурка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полукълбовидна, а развита е плоска, с диаметър около 5-8 см., сиво-кафява до кафява на цвят, в средата е по-тъмна. Ръбът е вълновидно извит, повърхността е гола и гладка.

Месото е меко, бяло, с приятен вкус и лека миризма.

Гъбата има ламели/пластини, които са прираснали към пънчето с помощта на зъбче и леко се спускат по него, широки, гъсти, в началото са бели, а по-късно стават сиво кремави. Споровият прах е бял на цвят.

Пънчето е цилиндрично, плътно, в младо състояние е белезникаво, а по-късно е светло охрено.

Разпространение:
Среща се в широколистните гори и парковете, както отделни екземпляри, така и на големи групи сраснали в основата си, през месеците от септември до началото на декември.

Предназначение:

Много добра ядлива гъба с отлични вкусови качества. Преди консумация се препоръчва гъбите да се изварят.

Още по темата:

3.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина