Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Ranunculales Сем. Berberidaceae (Киселтрънови) Кисел трън, Царево грозде, Царско дърво, Шербет, Жълтеника, Див киселец, Берберис

Кисел трън, Царево грозде, Царско дърво, Шербет, Жълтеника, Див киселец, Берберис

Сем. Berberidaceae (Киселтрънови)

Кисел трън, Царево грозде, Царско дърво, Шербет, Жълтеника, Див киселец, Берберис - изображение

Кисел трън (Berberis vulgaris) представлява разклонен бодлив храст, който принадлежи към семейство Киселтрънови (Berberidaceae). Растението се среща още с имената: Царевео грозде, Царско дърво, Шербет, Жълтеника, Див киселец, Берберис.

Европейски барберис, Барбери (European barberry, Barberry), са също известни наименования на киселия трън. Други негови имена на латиница са: jaundice berry, pepperidge bush, sowberry.

Устройство на кисел трън

Билката е широколистен храст, който расте на височина до 4 метра. Листата й са малки овални, дълги 2-5 см и 1-2 см широки, с назъбен листен ръб. Имат яйцевидна форма и почервеняват през есента. Те се развиват на групички от 2 до 5 на брой на къси дръжки дълги от 3 до 8 мм.

Цветовете са жълти, 4-6 мм дълги, събрани в 3-6 см дълги, увиснали, гроздовидни съцветия. Цъфтят в края на пролетта.

 

Плодът е продълговат оцветен в оранжево-червено, с размери 7-10 мм дължина и 3-5 мм широчина. Узряват в края на лятото или есента. Те са годни за консумация, но са много кисели, с тръпчиви нотки във вкуса, освежаващи и богати на витамин C.

 

 

Разпространение на кисел трън

Родният ареал на разпространение на растението са Централна и Южна Европа, Северозападна Африка и Западна Азия. Натурализиран е в северната част на Европа, включително и на Британските острови и Скандинавия, както и в Северна Америка. В Съединените щати и Канада, се установява в природата на площите от Нова Скотия до Небраска, с допълнително заселване в Колорадо, Айдахо, щата Вашингтон, Монтана и Британска Колумбия. Отглежда се заради своите плодове в много страни.

У нас расте по каменисти, сухи и планински места.

Използваема част на кисел трън

Използват се корените, кората и плодовете на растението. От обелената кора се прави запарка.

Химичен състав на кисел трън

Плодовете са богати на пектин, витамин C, захари, изохинолинови алкалоиди особено берберин.

Коренът и кората са богати на протоберберини (берберин, палматин, яторизин) и бисбензилисоквинолинови производни (оксиакантин, бербамин), както и други алкалоиди като бервулсин, магнофлорин и колумбамин. Коренът може да съдържа най-много 3% алкалоиди, които придават жълт цвят на дървесината.

Билката съдържа още дъбилни вещества, слузни вещества, органични киселини.

Приложение на кисел трън

Киселият трън е и отровен и лечебен. С изключение на плодовете и семената, останалите части на растението са леко отровни. Най-важната му съставка е берберинът, който е известен с редица терапевтични ефекти.

В миналото растението е използвано за лечение на акне, скорбут, стомашно-чревни заболявания и кашлица, очни проблеми. Употребата на барбери в традиционната медицина е била ограничена, поради горчивия вкус на кората и корена му. Въпреки това са посочени множество негови употреби, включително при рак, холера и хипертония, висока температура, подагра, бъбречни и жлъчни заболявания, ревматични симптоми, диария, храносмилателни проблеми и дерматити.

Свойства на кисел трън:

  • антипсориатични
  • антибактериални
  • противогъбични
  • антидиарични
  • противовъзпалителни
  • антиоксидантно
  • антиконвулсивно
  • седативно
  • жлъчегонно
  • кръвоспиращо
  • усилва перисталтиката на червата
  • повишава тонуса на матката
  • понижава кръвното налягане
  • повишава пикочоотделянето
  • в по-големи дози води до потискане на сърдечната дейност

Намира приложение при:

  • кръвотечение от матката
  • подагра
  • пясък в жлъчния мехур и бъбреците
  • холецистити и други жлъчни заболявания
  • цистопиелити
  • за задържане на урината
  • ошипявания
  • диарии
  • екзема
  • туберкулоза
  • скрофули
  • маточни заболявания
  • заболявания на далака

Плодовете се използват при:

  • болести на далака
  • черния дроб
  • стомашни болки

Външно билката се прилага под формата на отвара за измиване на очите при катаракта и изплакване на устната кухина при гингивит. Настойка от листата, в съотношение 1:10 с бяло вино, киснещи в продължение на 8 дни, се използва като слабително средство. Иначе листната маса се употребява при диарии и дизентерия.

Киселият трън намира приложение и в пивоварната и сладкарска промишленост.

Плодовете са годни за консумация и богати на витамин С, макар и с много остър вкус. Те са важна храна за много малки птици, които разпръсват семената им чрез техните изпражнения. Широко достъпни руски бонбони наричани "Барбарис" (Барберис) са направени с екстракт от плодовете на растението, които са изобразени и върху опаковката им. В Русия екстрактът от тях се използва и за ароматизиране на безалкохолни напитки. В Европа, плодове традиционно се използват като съставка на конфитюри, но като цяло употребата им е много рядка. В югозападната част на Азия, по-специално Иран, те се използват за приготвяне на храни и сладкиши. Това е страната, в която днес най-често намират приложение плодовете на берберис. Там обикновено се влагат като касис в ориз-пилаф и като подправка за птиче месо.

Сушени плодове се използват в билкови лекарства. Проучено е, че берберинът в тях е по-добър от Метформина при лечение на поликистозен овариален синдром. Берберинът е и маточен стимулант. Той също така се използва за лечение на акне, екзема, инфекция с Candida. Растителните алкалоиди в барбери притежават антибактериални, противогъбични, противовъзпалителни, антиоксидантни и антидиуретични свойства.

Плодове са били използвани в традиционната австрийска медицина като лекарството, приемано вътрешно, под формата на чай, желе или сироп за лечение на заболявания на дихателните пътища, повишена температура, инфекции, простуда и грип.

Барбери е широко отглеждан за жив плет в Нова Зеландия. Има и декоративна стойност, като често се включва във флорални композиции.

Berberis vulgaris разпространява гъбичното заболяване ръжда по домашната пшеница. Поради тази причина, култивирането му е забранено в много области на САЩ, както и вносът му.

Начин на употреба на кисел трън:

1 чаена лъжичка кори или корени се варят в 500 мл. вода, 10 минути. Отварата се прецежда и се пие в доза по 1 винена чашка 4 пъти на ден.

Внимание!

Киселият трън е противопоказан за употреба при пациенти проявили свръхчувствителност към растителния вид. Да не се употребява по време на бременност и кърмене.

Наблюдавани нежелани реакции при употребата на берберис са: парене, сърбеж, зачервяване при локална употреба на барбери, в подходящата лекарствена форма.

Симптоми на отравяне с него са летаргия, ступор и замаяност, повръщане и диария, нефрит.

Да се използва под лекарски контрол, поради опасност от отравяне.

Още по темата:

3.5, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаИсторияЛюбопитноМедицински изследванияАлтернативна медицинаЛеченияНовиниЗдравни съветиХранене при...Клинични пътекиОрганизацииЗаведенияДиетиЛайфстайлСнимкиТестовеСоциални грижиСпортСпециалистиНормативни актовеИнтервютаНаправления в медицинатаАнкетиРецептиСъставкиХрани и ястия