Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Polemoniales Сем. Solanaceae (Картофови) Картоф

Картоф

Сем. Solanaceae (Картофови)

Картоф - изображение

Картофи: многогодишни растения, отглеждани заради съдържащите скорбяла грудки. Картофите са най-широко отглежданото сред клубеновите растения в света и са на четвърто място по обема на суровата продукция (след ориза, пшеницата и царевицата). Растат ниско и имат бели до виолетови цветове с жълти тичинки.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Култивирано растение, което се среща на територията на цялата страна.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ: грудки

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • гликоалкалоиди (соланин, чаконин);
  • нишесте;
  • скорбяла;
  • целулоза;
  • калий;
  • магнезий;
  • фосфор;
  • витамини (група В, С, каротин, никотинамид)

ДЕЙСТВИЕ:

  • повлиява заболявания на сърдечно-съдовата система;
  • способства за укрепване на сърдечния мускул;
  • диуретично действие - срещу отоци и за подпомагане изхвърлянето на излишните течности от организма;
  • нормализира повишеното кръвно налягане;
  • срещу напрежение в мускулите;
  • участват в обменните процеси;
  • против стомашна язва;

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • външно - облекчава рани от изгорено;
  • в козметиката - за подхранващи маски;
  • в хранително-вкусовата промишленост;

Да не се консумират позеленели картофи, защото са отровни (соланин) !

Още по темата:

3.8, 13 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноХранене при...Медицински изследванияЛеченияДиетиСнимкиАлтернативна медицинаНовиниЛайфстайлКлинични пътекиСпортОрганизацииСоциални грижиСпециалистиИсторияЗаведенияТестовеНормативни актовеАптекиПроизводителиЗдравни проблемиХрани и ястияРецептиИнтервютаНаправления в медицинатаАнкетиФизиология