Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клон Розиди (Rosids) Клон Еурозиди II (Eurosids II) Разред Myrtales Сем. Myrtaceae (Миртови) Каму каму

Каму каму

Сем. Myrtaceae (Миртови)

Каму каму - изображение

Каму каму (Myrciaria dubia, Camu camu) малко храстовидно дърво, което ражда подобни на череши плодове и се класифицира към семейство Миртови (Myrtaceae). В световен мащаб интересът към плода е огромен, за разлика от ниската му популярност в родния му ареал на разпространение.

Устройство на каму каму:

каму каму

 

 

 

Достига 3-5 метра височина и има гъста, разперена зеленина. Листата са вечнозелени, с копиевидна до елипсовидна форма и срещуположно разположение по клончетата. Всяко листенце има от 3 до 20 см дължина и от 1 до 2 см широчина.

 

 

 

 

 

цвят на каму каму

 

 

Цветовете му са малки, с восъчно бели венчелистчета, със сладникав, плодов, мек, благоуханен и ненатрапчив аромат.

 

 

 

 

плод каму каму

 

 

Дърветата дават червено-лилави плодове, подобни на череша, след средно 5 годишна възраст. Растението цъфти в края на сухия сезон и дава плод в средата на дъждовния сезон.

 

 

 

Разпространение на каму каму

каму каму растение

 

 

Вирее предимно в горите на Амазонка, в Перу и Бразилия. Най-добре расте при тропически климат, но се среща и в субтропиците. Нуждае се от големи количества вода.

 

 

 

Използваема част на каму каму

Употребяват се плодовете на растението, които са годни за директна консумация.

Химичен състав на каму каму

В каму каму се установява изключително високо съдържание на витамин C (приблизително 2-3% от теглото на пресния плод), аминокиселини (левцин, валин, серин), флавоноиди (антоцианини, флавоноли, флаваноли). Богат е и на желязо, ниацин, рибофлавин, фосфор. Съдържа още бета-каротин, калий, мед, калций, манган, биофлавоноиди, антиоксиданти и аминокиселини, фибри, протеини, катехини, глюкозиди, рутин, танини, галова киселина, елагова киселина.

Приложение на каму каму

Перуанците са използвали растението в народната си медицина като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. Инфузия от кората или стъблата са прилагали при диабет, а само от кората за локално лечение на рани и ревматизъм.

Свойства на каму каму:

  • антиоксидантни;
  • забавя стареенето;
  • популярно средство за превенция и лечение на настинка и грип;
  • засилва естествения имунитет на организма;
  • успокояващо;
  • стягащо;
  • с високи хранителни качества;
  • антивирусно;
  • противовъзпалително;
  • антиатеросклеротично;
  • антисептично;
  • антимутагенно;
  • хипотензивно;
  • антиулцерозно;
  • антидепресантно.

Полифенолите в плода притежават антиоксидантни и антипролиферативни свойства, като работят на клетъчно ниво, за да инхибират ДНК от свързване с канцерогени. Предпазва от развитието на сърдечно-съдови, хронични и различни дегенеративни заболявания. Витамин C в плода осигурява превенцията и борбата с простудни и грипни заболявания, вируси и бактерии, защитава нервната система. Каму каму дава енергия на организма, подобрява настроението, паметта и съня. Грижи се за доброто състояние и функция на венци, кожа, коса, очи, нокти. Поддържа функцията на черния дроб и дихателната система, включва се в лечението на херпеси, участва в борбата със стерилитета при двата пола и намалява симптомите при мигрена. Относно очното здраве предпазва от развитието на катаракта и глаукома, както и подобрява зрението. Поддържа косъма здрав, лъскав и му придава жизненост. Подобрява способността за концентриране на индивида и засилва мисловните му способности.

Състояния и заболявания, при които се прилага каму каму с лечебна и превантивна цел:

  • болест на Паркинсон;
  • болест на Алцхаймер;
  • болест на Крон;
  • артрит;
  • простуда;
  • грип;
  • атеросклероза;
  • с цел превенция на раково заболяване;
  • гингивит;
  • високо кръвно налягане;
  • с цел поддържане структурата и функцията на стави, мускули и сухожилия, мозък;
  • херпес;
  • автоимунни заболявания;
  • затлъстяване;
  • очни заболявания;
  • мигрена;
  • главоболие;
  • репродуктивни проблеми;
  • поддържа здрава кожата - еластична и гладка;
  • с цел почистване на лицето от комедони и пори;
  • благоприятства образуването на колаген;
  • белодробни заболавания;
  • астма;
  • безпокойство;
  • стрес;
  • депресия;
  • синдром на хроничната умора.

Начин на употреба на каму каму:

  • в козметичната индустрия - като компонент в състава на козметични продукти;
  • като хранителна добавка - във вид на капсули или прах, добити от пулпата на плодовете;
  • тоник за подхранване на косата, направен от пресни плодове.

Голямото количество витамин C в плода определя киселият му вкус. Може да се консумира в суров вид или приготвен по най-различни начини и добавен към напитки и сладки десерти. От него се приготвя и мармалад, който се добавя към сладоледи или се консумира под формата на йогурт.

Плодът е нетраен, затова не може да се транспортира на дълги разстояния и да се предложи в суров вид за консумация на съответния пазар. Поради тази причина се предлага под формата на прах или капсулован като хранителна добавка.

Внимание!

Поради висото съдържание на витамин C в плода каму каму, той не трябва да се приема в големи количества от хора с бъбречно заболяване. Прекомерният му прием може да предизвика и при здрави хора стомашно-чревно разстройство.

Няма достатъчно изследвания върху употребата му по време на бременност и кърмене. Поради тази причина консумацията му при тези две състояния трябва да се избягва.

Още по темата:

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаБотаникаХранене при...ТестовеСнимкиЛеченияАнкетиЕ-тата в хранитеЛайфстайлПроизводителиЗдравни проблемиНовиниИсторияМедицински изследванияСъставкиСпортХрани и ястияОрганизацииДиетиСпециалистиНормативни актовеСоциални грижи