Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клон Розиди (Rosids) Клон Еурозиди I (Eurosids I) Разред Rosales Сем. Rosaceae (Розоцветни) Кайсия

Кайсия

Сем. Rosaceae (Розоцветни)

Кайсия - изображение

Кайсия (Prunus armeniaca, Armeniaca vulgaris) представлява високо, овощно дърво, което принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae). Продължителността й на живот е 40-60 години. В България се отглеждат над 100 сорта кайсии, като стопанисването им като овощни култури е започнало след Освобождението. Интересно име са й дали гърците - арменска ябълка.

Сухите кайсии са основна хранителна единица в менюто на астронавтите от НАСА.

УСТРОЙСТВО:

 

Кайсията израства на височина до 15 метра. Има мощна коренова система. Листата й са с елипсовидна форма, оцветени по горната повърхост в тъмно зелено, а по долната матовозелено. Цветовете са бели или светлорозови, имащи съвсем къси дръжки и развиващи се преди листата.

 

 

Плодовете са костилкови, с кръгла до леко издължена форма и разделени на две равни части с характерна бразда по едната половина на плода. Когато са узрели цветът им е смесица от различни нюанси на бледожълтото, оранжевото, понякога с червеникаво-розови петна. Най-ранно зреещите кайсии са през юни месец, а по-късните - през август.

 

 

Кайсиите имат една ядка, разположена в сплесната костилка. Костилката е оцветена в тъмно кафяво, а ядката се консумира, като често се взема като заместител на бадема.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Кайсията води началото си от Североизточна Армения. Там и сега се установяват диворастящи представители, а от преди 3000 години е започнало културното й отглеждане. От Армения е започнало разпространението й в съседни държави. В Хималаите вирее на надморска височина от 4000 метра.

Отглеждането й в Европа започва с установяването й отначало само в манастирски градини и княжески дворове. По-късно навлиза в овощните площи на Германия и Франция, което определя по-нататъшното й разпространение оттатък океана в Америка, последвана от Африка и Австралия.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

  • плод;
  • ядки;
  • смолата от ствола на кайсиевото дърво.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • плод - захари (8-11 %), органични киселини (ябълчена, лимонена), ликопен (мощен антиоксидант), ароматни вещества, скорбяла, декстрин, инулин, витамини, минерали, целулоза, пектин, калий, магнезий, кобалт, мед, бор, желязо, флавоноиди;
  • ядки - растително масло (30-50 %), гликозиди (амигдалин), витамини, амигдалин (витамин B17), олеинова и линоленова киселини.

ДЕЙСТВИЕ:

  • диетично;
  • диуретично;
  • антиоксидантно;
  • укрепва защитните сили на организма - имуностимулиращо;
  • тонизиращо;
  • влияе благоприятно на растежа;
  • предотвратява болестни изменения по кожата и лигавиците;
  • капиляроукрепващо.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Състояния и заболявания, при които се препоръчва консумацията на кайсии и е установено тяхното благотворно влияние:

  • анемии;
  • липса на апетит;
  • сърдечно-съдови заболявания;
  • с цел подобряване потентността при мъжа;
  • подагра;
  • чернодробни и бъбречни заболявания;
  • рак;
  • неразположения и заболявания на храносмилателния тракт - колит, дисбактериоза, метеоризъм, гастрит, язва, запек;
  • бронхит, кашлица, трахеити, ларингити, т.е. различни простудни заболявания;
  • проблеми със зрението;
  • остеопороза;
  • депресия;
  • безсъние;
  • локални възпаления и отоци;
  • рани;
  • нервно напрежение;
  • емоционално натоварване;
  • умора.

Високото съдържание на калий и магнезий в плода определя изключително благотворното му въздействие при консумацията му от хипертоници, пациенти страдащи от аритмии и сърдечна недостатъчност.

Благодарение на съдържанието на амигдалин в ядките на кайсията, има показани случай, в които пациенти са се излекували от раково заболяване, консумирайки ги печени. Каротинът в плода пък е превенция на рак на ларинкса, белия дроб и хранопровода. Установеният химичен елемент бор в състава на кайсията, е онова важно вещество, за което скоро е установено, че помага на женския организъм да поддържа нивото на естроген по време на менопаузата, както и предпазва от развитието на остеопороза.

Изключително подходящ плод за консумация от деца, бременни и възрастни.

Кайсията намира приложение още в:

  • в козметиката - маски и кремове, шампоани, балсами, лосиони, душ-гелове.
  • в хранителната индустрия - директна консумация на плода, за производство на компоти, пюрета и в изсушен вид.

Сурови кайсиеви ядки не трябва да се консумират в количество повече от 20 грама, поради съдържанието на токсично вещество в тях. От тях, чрез пресоване се получава мляко или по подходящ начин се извлича масло. То е чест заместител на бадемовото и прасковеното масла.

Получената кайсиева смола от ствола на дървото се изпозлва като емулгатор.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • при аритмия - 1 чаена чаша айрян и 5 пресни кайсии се смесват добре, като получената течност трябва да се приеме цялата в продължение на един ден.
  • анемия - консумирайте по 100 грама плодове на ден - това ще подобри кръвотворните функции в организма Ви.
  • стомашно-чревни заболявания - консумирайте кайсиев сок няколко пъти на ден преди храненията. Когато е студеният сезон и пресни плодове кайсия липсват, потопете в 1 литър гореща вода 100 грама сухи такива. Оставете ги да престоят 6 часа и може да консумирате получената смес.
  • в частност при хроничен запек - смилате по 400 грама сушени сливи и кайсии. Към получената смес добавете 200 грама мед и добре разбъркайте. От нея се приема в количество по 1 чаена лъжица с 1 чаена чаша топла вода след вечеря.
  • при простудни заболявания - 20 сухи ядки се смилат на прах. Той се приема 3-4 пъти на ден по 1 чаена лъжичка с чай или мляко. При тези състояния помага и консумацията на пресни плодове кайсия, особено в комбинация със студена вода.
  • при рани - приготвя се лапа от 1 супена лъжица зехтин, 1 супена лъжица сметана, месестата част на 3 кайсии. Всичко се смесва и нанася върху нараненото място. Така престоява за около 3,5 часа.
  • при изгаряния - смесете кисело мляко с пюре от кайсия и нанесете на поразеното място.

ВНИМАНИЕ!

Пациенти страдащи от заболявания на щитовидната жлеза, хроничен панкреатит, остър гастрит, диабетици или такива с чернодробни проблеми, трябва да консумират кайсии в ограничени количества.

Още по темата:

3.7, 12 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиДиетиЛеченияНормативни актовеЛайфстайлКлинични пътекиХранене при...НовиниОрганизацииАптекиИсторияИнтервютаМедицински изследванияСоциални грижиАлтернативна медицинаСнимкиЗаведенияРецептиПроизводителиСпециалистиСпортХрани и ястияТестовеНаправления в медицинатаАнкетиСъставкиКалкулаториФизиология