Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Зимна припънка, Зимненка

Зимна припънка, Зимненка

Сем. Tricholomataceae

Зимна припънка, Зимненка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА


Описание:
Зимната припънка (Flammulina velutipes) масово се отглежда в страни от Далечния Изток. В Япония производството й се е превърнало в домашна индустрия.

Гъбата има гугла/шапка, която е с диаметър от 3 до 6 см, в младо състояние е полукълбовидна, а развита - разперена до почти плоска, някои екземпляри със слабо изпъкнало връхче в центъра, жълта, меденожълта до жълтокафеникава на цвят, а в средата - по-тъмна. Кожицата е гладка, гола, лъскава, във влажно време - слизеста. В началото ръбът е подвит навътре, а по-късно изправен, равен или леко вълновиден, с изразени радиални набраздявания.

Месото е меко, тънко, крехко, а по-късно жилаво, белезникаво до жълтеникаво, с гъбен аромат и приятен вкус. При нараняване не се променя.

Гъбата има пластини/ламели, които са слабо прираснали към пънчето, редки, широки от 2 до 8 мм, белезникави до жълтеникави. Спорите са елипсовидни. Споровият прах е бял до кремавобял.

Пънчето е цилиндрично, в основата кореновидно стеснено, жилаво, плътно, а по-късно - кухо, под гуглата е охреножълто, а в основата става тъмнокафяво с кадифено влакнеста повърхност.

Разпространение:
Расте на кичури върху дървесина на широколистни дървета, включително и овощни дръвчета, много рядко върху иглолистни, през есента и цялата зима (от октомври до април).

Предназначение:

Добра ядлива гъба, с приятен гъбен аромат и много добър вкус. Подходяща е за консумация в прясно състояние, консервирана или сушена.

Още по темата:

4.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноСпортЗдравни съветиСнимкиХранене при...ЛайфстайлАлтернативна медицинаРецептиНовиниДиетиАнкетиХрани и ястияСъставкиПроизводителиИсторияКлинични пътеки