Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Amanitaceae (Мухоморки) Жълта мухоморка

Жълта мухоморка

Сем. Amanitaceae (Мухоморки)

Жълта мухоморка - изображение

НЕЯДЛИВА ГЪБА


Описание:
При най-младите плодното тяло е с яйцевидна или почти сферична форма, обвито от бяло общо покривало. Шапката/гугла е с диаметър около 5 — 11 см, първоначално  полусферична, по-късно разперена до почти плоска. Цвета е от бледожълт до лимоненожълт, при възрастни екземпляри избелява до бяло. Повърхността е лепкава, гладка, лъскава, обикновено с едри, белезникави парцалести остатъци от общото покривало. Ръбът първоначално подвит навътре и сраснал с пънчето чрез ципесто частично покривало,  по-късно изправен, равен, целокраен, с къси, добре изразени радиални ребра.

Месото е бяло, плътно, под кожицата бледожълто, с характерна силна неприятна миризма на сурови картофи и неприятен вкус.

Пластинките свободни от пънчето, нагъсто разположени, широки, крехки, с цвят от бели до бледожълти. Спорите почти сферични, гладки, безцветни. Споровият прашец е бял.

Пънчето е цилиндрично, в основата удебелено, първоначално плътно, по-късно кухо, с цвят - от бяло до бледожълто, по-светло от шапката, със сраснало към него общо  покривало, остатъците, от които образуват тясна якичка. В горната част на пънчето с висящ пръстен — остатък от частичното покривало.

Разпространение:
Расте в иглолистни, широколистни и смесени гори върху почва по периферията и светлите места, през цялото лято и есен (от юли до октомври).

Вкусови качества:
Не е годна за ядене, съмнителна гъба, с посредствен вкус и лоша миризма.

Двойници:
Внимание! Да не се събира, поради голямото й сходство със смъртно отровната - Зелена мухоморка.

Още по темата:

2.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноНовиниКлинични пътекиЗдравни съветиЛайфстайлЕ-тата в хранитеХранене при...РецептиСпециалистиЛеченияСнимкиИсторияХрани и ястияСъставкиПроизводителиДиетиАлтернативна медицина