Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Zingiberales Сем. Zingiberaceae (Джинджифилови) Джинджифил, Исиот, Джинджър

Джинджифил, Исиот, Джинджър

Сем. Zingiberaceae (Джинджифилови)

Джинджифил, Исиот, Джинджър - изображение

Джинджифил се нарича коренът на растението Zingiber officinale, което носи същото наименование. Познато е още с имената Исиот и Джинджър.

Устройство на джинджифил

 

Джинджифилът е многогодишно тревисто растение с добре развита коренова система, грудкообразна и силно разклонена. Стеблото му достига височина до 1.5 м. Цъфтежите на джинджифила са събрани в класовидно съцветие и са обагрени в оранжево-жълт цвят.

Разпространение на Джинджифил

Джинджифилът е култивиран в целия свят. Общото производство на джинджифил в света при проучване от 2008 година е 1615974 тона. Исиотът може да се отглежда до 1500 метра надморска височина на топъл и влажен климат.

 

Използваема част на Джинджифил

Използват се корените и етеричното масло, извлечено от растението.

Химичен състав на Джинджифил

В 100 гр. джинджифилов прах се съдържат:

  • енергия 336 ккал
  • въглехидрати 71.62 гр.
  • захари 3,39 гр.
  • диетични фибри 14,1 гр.
  • мазнина 4,24 гр.
  • протеин 8,98 гр.
  • витамини: тиамин (В1) 0,046 мг, рибофлавин (В2) 0,17 мг, ниацин (В3) 9,62 мг, пантотенова киселина (В5) 0,477 мг, пиридоксин (В6) 0,626 мг, фолиева киселина (В9) 13 мкг, аскорбинова киселина (витамин С) 0,7 мг.
  • минерали: калций 114 мг, магнезий 214 мг, желязо 19.8 мг, манган 33.3 мг, фосфор 168 мг, калий 1320 мг, натрий 27 мг, цинк 3.64 мг.

В 100 гр. корен джинджър се съдържат:

  • енергия 80 ккал.
  • въглехидрати 17,77 гр.
  • захар 1,7 гр.
  • диетични фибри 2 гр.
  • мазнина 0,75 гр.
  • протеин 1,82 гр.
  • витамини: тиамин (В1) 0,025 мг, рибофлавин (В2) 0,034 мг, ниацин (В3) 0,75 мг, пантотенова киселина (В5) 0,203 мг, пиридоксин (В6) 0,16 мг, фолиева киселина (В9) 11 мкг, аскорбинова киселина (витамин С) 5 мг.
  • минерали: калций 16 мг, магнезий 43 мг, желязо 0,6 мг, манган 0,.229 мг, фосфор 34 мг, калий 415 мг, натрий 13 мг, цинк 0,34 мг.

Действие на Джинджифил

  1. възбужда апетита
  2. действа добре при хемороиди
  3. антисептично
  4. подобрява умствената дейност
  5. подпомага метаболизма
  6. понижава нивата на холестерол в кръвта
  7. действа като афродизиак

Приложение на Джинджифил

Намира приложение при:

  • гастрит
  • язва
  • хемороиди
  • простуда
  • безапетитие
  • метеоризъм
  • менструални болки
  • очни заболявания
  • анемия
  • кашлица
  • гадене и повръщане
  • киселини

Начин на употреба на Джинджифил


В половин литър вода се сваряват една чаена лъжица нарязани корени от джинджифил. Прецежда се и се пие три пъти дневно, преди хранене по 1 кафена чаша.

Също така е хубаво да добавяте джинджифил на прах в ястията си или пресен настърган джинджифил.

Още по темата:

3.8, 24 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛайфстайлХрани и ястияЛеченияДиетиМедицински изследванияАлтернативна медицинаЛюбопитноСпециалистиСпортТестовеНовиниИсторияХранене при...СнимкиЗаведенияРецептиКлинични пътекиОрганизацииНормативни актовеПроизводителиАптеки