Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Agaricaceae Двуспорова печурка

Двуспорова печурка

Сем. Agaricaceae

Двуспорова печурка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

 

Описание:
Гъбата има шапка/гугла, която достига до 3-10 см. в диаметър. В младо  състояние има полукълбовидна форма, а развита е широко дъговидна. Гуглата е  белезникаво кремава до кафяво-червеникава. Първоначално ръбът е подвит навътре и  закрепен чрез частично покривало с пънчето, а по-късно - изправен и  тънък. Кожицата е бяла и гладка, с люспи.

Месото на гъбата е плътно и розово, с приятен аромат и вкус.

Гъбата има ламели/пластини, които са гъсти, свободни, тънки. В младо състояние  те са сиво-розови до тъмнокафяви. Гъбата има тъмнокафяви на цвят спори, които са  елипсовидни и гладки.

Гъбата има пънче, което е цилиндрично, доста плътно и е бяло на цвят. При добре  развита гъба пънчето е кухо и носи пръстенче. В горната си част е червеникаво.

Разпространение:
Основно тази гъба се култивира. В природни условия се среща рядко - в полета,  тревни площи, торища и градини след дъжд, от края на пролетта до есента.

Действие:
Изследвания посочват, че гъбата може да намали нивото на естроген. Също така,  намалява риска от рак на гърдата, често срещано заболяване при жените. Подобрява  свойствата на имунната система.

Предназначение:
Представлява вкусна ядлива гъба, с много добри вкусови качества.

Има отровен двойник - зелената и бялата мухоморка.

Още по темата:

2.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноРецептиНовиниКлинични пътекиХранене при...Здравни съветиСпециалистиЛеченияСнимкиЛайфстайлИсторияХрани и ястияСъставкиПроизводителиДиетиАлтернативна медицина