Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клон Розиди (Rosids) Клон Еурозиди II (Eurosids II) Разред Sapindales Сем. Rutaceae (Седефчеви) Грейпфрут

Грейпфрут

Сем. Rutaceae (Седефчеви)

Грейпфрут - изображение

Грейпфрутът (Citrus paradisi) или Райски цитрус е вечнозелено дърво и принадлежи към семейство Седефчеви. Райският цитрус достига 5-6 м. височина и има кръгла корона. Листата на грейпфрута са тъмнозелени на цвят, а цъфтежа е в бяло. Има предположение, че този вид плод се е появил при кръстосването на помело и портокал. Популярното му име "Грейпфрут" е неправилното класифициране на плодовете му като разновидност на гроздето от английския ботаник Джон Лунан. Грейпфрута е обявен и за отделен вид от Джеймс Макфейдън през 1837 година.

Плод на грейпфрут

 

Плодът е кръгъл и расте на гроздове, почти като зърната на гроздето. Те тежат 300-600 гр. но се срещат и други гигантски екземпляри достигащи до 6 кг. Кората на грейпфрута е тъничка, жълта или жълто-оранжева на цвят.

 

 

Вътрешността на Грейпфрута е сочна, ароматна, с бледорозов, жълт или червен цвят. Сърцевината, която се консумира има сладко-кисел вкус с характерен горчив привкус, който се дължи на голямо количество киселини и по малкото съдържание на фруктоза и захароза в сравнение с други цитруси.

 

 

Разпространение на Грейпфрут

За пръв път растението е открито от европейците на остров Барбадос и на Ямайка в края на 18 в. Скоро се разпространява в Бразилия, Южна Америка, Израел, Съединените щати и основно Флорида. Други страни, заели се с производството на грейпфрут са Мексико, Аржентина, Кипър, Мароко, както и някои райони на Южна Америка.

Използваема част на Грейпфрут

Използват се плодовете: сърцевината, тяхната кора и семена.

Химичен състав на Грейпфрут

В 100гр. Грейпфрут се съдържат:

  • Енергия 33 ккал.
  • Въглехидрати 8.41 гр.

Захари 7.31 гр.

  • Мазнина 0.10 гр.
  • Протеини 0.69 гр.
  • Вода 90.48 гр.
  • Витамини: Тиамин(В1) 0.037 мг, Рибофлавин(В2) 0.020 мг, Ниацин(В3) 0.265 мг, Пантотенова киселина(В5) 0.283 мг, Пиридоксин(В6) 0.043 мг, Фолиева киселина(В9) 10 мкг, Холин 7.7 мг, Витамин С 33.3 мг, Витамин Е 0.13 мг.
  • Минерали: Калций 12 мг, Желязо 0.06 мг, Магнезий 9 мг, Манган 0.013 мг, Фосфор 8 мг, Калий 148 мг, Цинк 0.07 мг.

Приложение на Грейпфрут

  • Треска: Плодът и сокът от грейпфрут помага за възстановяване на организма след треска. Грейпфрутът намалява чувството на парене при висока температура. Сокът разреден с вода в малки количества утолява жаждата.
  • Умора: Действа тонизиращо сок от Грейпфрут в комбинация със сок от Лимон, лесно умората отминава. Сокът се приготвя като се използват равни части прясно изстискан сок от двата вида плод.
  • Инфлуенца: Грейпфрутът намалява киселинността на тялото. Горчивата му съставка (Марингин) тонизира организма и червата.
  • Малария: Пресният сок от грейпфрут съдържа натурален хинин, който помага за лечение на малария. Хининът се извлича от плода чрез варене.
  • Стомашно разтройство: Грейпфрутът е подходящ при стомашни разстройства - успешно облекчава раздразнение на стомаха. Плодът осигурява приток на храносмилателни сокове и така подобрява храносмилането.
  • Запек: С една чаша пресен сок от грейпфрут сутрин, бихме могли да контролираме запека - сокът стимулира функцията на дебелото черво.
  • Диабет: Грейпфрутът тонизира организма и е много подходящ за консумация от диабетици, поради малкото количество захари, съдържащи се в него.
  • Образуване на газове: Тяхното извеждане от чревния тракт можем да постигнем чрез поставяне на 10-20 семена от грейпфрут в пресен сок от плода. Сместа се приема три пъти дневно преди хранене. Така се стимулират пробиотичните и храносмилателни ензими и намаляваме отделянето на газове.

Внимание !!! Не се препоръчва приемът на Грейпфрут при язва, гастрит и панкреатит.

Доказано е, че грейпфрутът е несъвместим с много лекарства.

  1. Не е желателна комбинацията на грейпфрут и приема на хормонални препарати съдържащи: прогестерон, метилпреднизолон, кортизол, тестостерон. При такава комбинация се намалява действието на лекарственото средство.
  2. Също така е нежелателна и комбинацията на грейпфрута с болкоуспокояващи, антидепресанти, успокоителни, антиалергетици, виагра и подобни със същото действие. В тази комбинация са възможни някой странични ефекти като: световъртеж, гадене, дезориентация, диария или запек.
  3. Не е желателна комбинацията на грейпфрут с медикаменти за проблеми с кръвното налягане и бъбречни заболявания.
  4. Не бива да се приема грейпфрут от пациенти провеждащи терапия след трансплантация.

Още по темата:

4.0, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЗдравни съветиЛеченияБотаникаЛюбопитноМедицински изследванияАлтернативна медицинаЛайфстайлНовиниХрани и ястияДиетиХранене при...СнимкиСпециалистиИсторияКлинични пътекиЗаведенияОрганизацииНормативни актовеИнтервютаПроизводителиСпортТестовеРецептиСоциални грижиНаправления в медицинатаАнкетиКалкулаториАптеки