Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Violales Сем. Cucurbitaceae (Тиквови) Горчив пъпеш, горчива тиква

Горчив пъпеш, горчива тиква

Сем. Cucurbitaceae (Тиквови)

Горчив пъпеш, горчива тиква - изображение

Описание:

Горчивият пъпеш принадлежи към субтропическите лози от разред Cucurbitales, семейството Тикови (family Cucurbitaceae). Среща се и под името карела (Karela).

Стъблото на горчивата тиква може да достигне до 5 метра. В приземната част на растението са разположени листата, които имат диаметър 5-14 см. Всяко растение има мъжки или женски цветове, които са с жълт цвят.

Плодът на растението има продълговата форма, отвън кората му е по-твърда с брадавици. Вътрешността на плода представлява кухина, в която са разположени широки, продълговати семена, закрепени с помощта на ципа.

Плодът се консумира, докато е със зелен цвят, защото тогава „месото” му е хрупкаво и наподобява това на краставица, само че е с горчив вкус. Когато плодът презрее, тоест стане оранжев, не може да се яде, защото започва да горчи прекалено много, освен това месестата част на плода се размеква и семената трудно могат да бъдат отделени от нея.

Разпространение:

Широко разпространен е в Африка, Азия, Карибите и Китай.

Използваема част: плод и листа.

Химичен състав:

Витамини:

  • Витамин А, Тиамин B1, Рибофлавин B2, Ниацин (витамин B3), Пантотенова киселина (витамин B5), Витамин В6, Фолиевата киселина, Витамин E, Витамин К – от 1 до 5 % на 100 грама горчив пъпеш.
  • Витамин С – 40 % на 100 грама горчив пъпеш.

Минерали:

  • Калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, натрий – от 1 до 5% на 100 грама.
  • Цинк, калий са в по-висока концентрация в горчивия пъпеш около 8 % на 100 грама.

Химични вещвства с растителен произход: алкалоиди, стероиди, танини, етил-4,5-диметил-фенол, олеинова киселина, линолова киселина, дихидроксибензоена киселина, флавоноиди, сапонини, сърдечни гликозиди, Кукурбицин B дихидро (Cucurbitacin B Dihydro).

Дихидроксибензоената киселина е с най-висока концентрация. Тази активна съставка на горчивия пъпеш е силен антиоксидант.

Действие: 

  • Участва в превенцията на раковите заболявания, понеже съдържа Кукурбицин B дихидро. Предполага се, че тази активна съставка има антипролиферативна активност срещу рак на гърдата, глиобластома мултиформе и миелоидна левкемия.
  • Антиоксидантното и антиатерогенно (предпазва отлагането на атероматозни плаки в съдовете). Това благоприятно въздействие на горчивата тиква се определя от флавоноидите, налични в лозовото растение. Флавоноидите имат протектиращо кръвоносните съдове действие, с което намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
  • Антидиабетни свойства – дължат се на активното съединение карантин (charantin). Предполага се, че карантина увеличава чувствителността към инсулина в клетките и по този начин поддържа нивата на кръвната захар ниски. Затова горчивия пъпеш може да се използва като хранителна добавка за лечение на захарен диабет.

Прочетете още:

  • Алтернативно лечение на диабета.
  • Антимикробните, противогъбичните, антибактериалните и противовъзпалителни свойства на горчивия пъпеш се дължат на сапонините. Те представляват гликозиди на стероиди, които имат амфотерни химични характеристики (взаимодействат както с киселини така и с основи), имат свойството да образуват пяна.

Освен тези свойства горчивият пъпеш има:

  • хепатопротективно;
  • антиартритно действие,
  • ограничава разрастването на екземите,
  • намалява лошия холестерол.

Приложение:

  • екстракт в течна форма,
  • екстракт под форма на таблетки.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиЛеченияИсторияАлтернативна медицинаТестовеСпортЛайфстайлНормативни актовеХранене при...ОрганизацииНовиниИнтервютаКлинични пътекиМедицински изследванияСпециалистиАнкетиЗаведенияСнимкиСъставкиФизиологияРецептиЕ-тата в хранитеДиетиЗдравни проблемиПроизводителиАптеки