Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Marasmiaceae Горска челядинка

Горска челядинка

Сем. Marasmiaceae

Горска челядинка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която е гладка, гола, влажна, еластична, в младо състояние е широко дъговидна, а развита - плоска с вдлъбнато теме, с диаметър около 3-6 см., кафяво охрена на цвят, често с розов оттенък, а при по-старите екземпляри - белезникава. Ръбът е остър и вълновиден.

Месото на гъбата е тънко и воднисто, почти в един цвят с този на гуглата, с приятен вкус и миризма.

Пластинките на гъбата се свързват с пънчето със зъбче и се спускат надолу по него. Те са заоблени или вдлъбнати, тесни, с белезникав цвят, със слаб оттенък на цвета на гуглата или пънчето, по-рядко стават лимоненожълти.

Гъбата има пънче, което е цилиндрично, с удебелена и леко извита основа, голо, гладко, кухо, еластично, с цвета на гуглата.

Разпространение:
Гъбата се среща във всички видове гори, често на групи, през месеците от май до ноември.

Предназначение:
Много добра ядлива гъба, с отлични вкусови качества. Използва се в редица кулинарни гозби.

Още по темата:

3.8, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина