Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Виолетка, Боровинка, Синьовица

Виолетка, Боровинка, Синьовица

Сем. Tricholomataceae

Виолетка, Боровинка, Синьовица - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е звънчевидна или полусферична, развита широко дъговидна, а по-късно разперена до леко вдлъбната или изпъкнала в центъра, с диаметър около 5-15 см., виолетова до кафяво-виолетова, при старите екземпляри избледнява. Ръбът в началото е подвит навътре, а по-късно е изправен, вълновиден, често насечен, целокраен и тънък. Кожицата е гола и гладка, а във влажно време - лепкава.

Месото е дебело, твърдо, крехко, леко воднисто, в началото е ярко виолетово, а по-късно бледовиолетово, с приятен мирис и вкус.

Гъбата има ламели/пластини, които са леко прираснали или свободни от пънчето, гъсти, тънки, широки, виолетови, по-късно избледняващи до розово-кафяви. Спорите са елипсовидни или яйцевидни, с леко брадавичеста повърхност, жълто-розови. Споровият прах е бледо розов.

Пънчето е цилиндрично, в основата луковично задебелено, надлъжно набраздено, еластично, плътно, виолетово, по-късно избледнява, в горната част белезникаво до заскрежено, а в основата с виолетов памуковиден мицел.

Разпространение:
Расте върху почва в иглолистни и по-рядко в широколистни гори, храсти, горски поляни, през есента (от септември до ноември).

Предназначение:
Много вкусна ядлива гъба. Съдържа ензима - хемолизин, който разтваря хемоглобина на червените кръвни телца. Поради тази причина се консумира само след преработка.

Още по темата:

3.6, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиХрани и ястияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ПроизводителиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина