Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Salicales Сем. Salicaceae (Върбови) Бяла върба

Бяла върба

Сем. Salicaceae (Върбови)

Бяла върба - изображение

Бяла върба (Salix alba, White willow) представлява дървесен вид с лечебни качества. Принадлежи към семейство Върбови (Salicaceae). Получила е това име, заради белезникавото, почти бяло оцветяване на листата й.

Употребата на кора от бяла върба като лечебно средство е известна още в древността. Китайските специалисти я използват от хиляди години, в сравнение с европейските, които от скоро намират мястото й на билка в медицината. Още Хипократ описва болкоуспокояващите и хипотермичните й качества. От Шумер, Асирия и Древен Египет до наши времена са достигнали писания отново за нейната употреба с лечебна цел. Диоскоридес през 1-ви век потвърждава свойствата й, а век по-късно Гален отново я проучва.

Устройство на бяла върба

 

Бялата върба достига на височина до 25-30 метра. Максималният диаметър на ствола й е 1 метър. Кората на дървото е напукана, тъмносива до сиво-кафява. Леторастите са със сиво-кафяв до зелено-кафяв цвят. Короната е широка, а клоните чупливи и изправени.

 

 

Младите, връхни клонки са покрити със сребристи власинки, като по нататък в развитието им те опадват. През зимата цветът на клоните е много разнообразен. Те могат да бъдат кафяви, сиви, зелени, червени, жълти.

 

 

 

Листата са ланцетовидни, последователни и назъбени по ръба, покрити с власинки. Власинките отново са сребристи на цвят и заемат или и двете листни повърхности или само долната. Дължината на листата е от 5 до 12 см, а ширината от 1 до 3 см. Листните дръжки са къси, притежаващи 1 или 2 жлези.

 

Бялата върба е двудомно растение. Цветовете са събрани в реси с цилиндрична форма, които се развиват заедно с листата и са без околоцветник. Мъжките цветове са с дължина до 7 см и дебелина до 1 см. Тичинките са 2 на брой, по-дълги от прицветниците. Женските цветове имат дължина до 5 см и 0,5 см дебелина. Дървото цъфти през периода март – май месец.

 

 

Плодът е кутийка, с дължина до 5 мм, оцветена в приятно, тревисто зелен цвят. При узряване се разпуква.

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Среща се край реките, блатата и влажните места в цялата ни страна. Родният й ареал на разпространение обхваща Европа, Централна Азия, Западна Азия. "Обитава" още Северна Африка. Развива се на надморска височина до 1000 - 1700 метра.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Използва се върбовата кора с медицински цели. Листата могат да бъдат събрани по време на вегетацията и да се използват пресни или сушени. В бита на хората намира приложение цялото растение.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • танини;
  • салицин;
  • оксалати;
  • флавоноиди и др.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Кората на дървото се събира рано на пролет от клони на 3-6-годишна възраст, когато движението на сокове в нея е най-усилено. Свежата кора има много горчив и стипчив вкус. Изсушава се на малки парченца и се съхранява за последващи приложения. В този вид или под формата на прах се използва в натурално, чисто състояние или се включва в медикаментна форма на употреба – капсули, таблетки, самостоятелно или в комбинация с други билки. Флавоноидите открити в нея действат кръвоспиращо, а салицинът се метаболизира до салицилова киселина. Салицинът е използван в кристална форма още през 1828 година. Той заедно с другите естествени съединения открити в този вид върба не дразнят стомаха.

Свойства на бялата върба:

  • обезволяващо;
  • противовирусно;
  • понижаващо телесната температура;
  • противопаразитно;
  • антималарийно;
  • противовъзпалително;
  • кръвоспиращо;
  • потогонно;
  • противоревматично;
  • успокояващо;
  • хипнотично;
  • стягащо;
  • антиоксидантно;
  • имуностимулиращо.

Намира приложение при:

  • ангина;
  • ставен ревматизъм;
  • артрит;
  • остеоартрит;
  • грип;
  • парадонтоза;
  • жлъчна болест;
  • болки в мускулите;
  • кожни обриви;
  • при потене на краката;
  • простуда;
  • треска;
  • подагра;
  • плеврит;
  • главоболие;
  • обилна менструация;
  • гнойни рани;
  • висока температура;
  • вътрешни кръвоизливи;
  • катар;
  • цистит;
  • сърдечни заболявания;
  • невралгии;
  • безсъние;
  • колики.

Използва се още като общоукрепващо и средство, което прочиства кръвта. Бялата върба действа и при зъбобол и мигрена. Антисептичното действие на кората се използва при нейното локално приложение при язви и рани и вътрешно при чревни възпаления и диария. Немски учени, прилагайки екстакт от върба на пациенти страдащи от остеоартрит, установяват нейните умерени болкоуспокояващи качества.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • една чаена лъжица върбова кора се залива с две чаши вряла вода. Престоява около 5 минути и се прецежда. Пие се няколко пъти през деня по 1 кафена чаша.
  • чаена лъжица кора се накисва в половин литър студена вода в продължение на 8 часа. Получената течност се прецежда и се изпива за един ден.
  • в 200 мл вода се варят от 1 до 3 грама върбова кора в продължение на 10 минути. След това чаят се прецежда и се приема в доза по 1 чаша 3 пъти на ден, преди хранене.
  • външното приложение на отвара от кората на бялата върба се изразява в направата на компрес от нея и приложението й от 2 до 3 пъти на ден, промивки при хемороиди и екзема.

За получаване на тинктура, кората се накисва в етанол.

Формите на употреба на бялата върба, които се намират в аптечната мрежа, се приемат по предписание от специалист или съобразно инструкциите на опаковките им.

В кулинарията кората от върба се използва под формата на чист чай или добавен към даден вид храна по предпочитание.

Употребата на бялата върба в бита

От по-младите й клонки се плетат кошници, мебели, огради. Дървесината й е еластична, мека, лесно се отслоява и разделя и е неустойчива на гниене. От нея се произвеждат бухалки за крикет или се използва за подпори, за изграждане, в стругарството, за направата на стълбове, дръжки на инструменти, дървени въглища и др.

Кората може да се използва за обвързване на растения, а влакната от стъблата при производството на хартия. Стъблата се берат през пролетта или лятото, листата се отстраняват от тях и те се подлагат на парова обработка докато се свлекат влакната им. Влакната се готвят за 2 часа с луга и след това се пресоват с чукове или се пущат в мелница. Получената хартия има червен или кафяв цвят.

ВНИМАНИЕ!

Приета в големи количества върбата може да причини стомашно-чревни неразположения, гадене, обриви, световъртеж. Прекаленият прием на бяла върба може да доведе до развитието и на афти в устната кухина.

Не трябва да се приема от бременни и кърмещи жени, от хора страдащи от астма, язва на стомаха, бъбречни и чернодробни заболявания, диабет, с установена алергия към салицил и аспирин.

Не използвайте върба ако приемате диуретични, противосъсирващи и нестероидни противовъзпалителни средства, както и лекарства, които понижават кръвното налягане.

Още по темата:

2.9, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаЛеченияАлтернативна медицинаНовиниЗаведенияСнимкиХранене при...ИсторияЛайфстайлСпортКлинични пътекиСпециалисти