Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клон Розиди (Rosids) Клон Еурозиди I (Eurosids I) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Бутеа суперба, Квао круа данг

Бутеа суперба, Квао круа данг

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Бутеа суперба, Квао круа данг - изображение

Бутеа суперба, Квао круа данг (Butea superba, Kwao Krua Dang, Red Kwao Krua) е лоза, която расте в Индия, Китай, Виетнам и Тайланд. Нейните корени се използват като лекарство. Класифицира се към семейство Бобови (Fabaceae).

Известна е и като "подмладяващата билка". За съжаление, съществуват малко научни доказателства за ефективността й като естествен сексуален подобрител. В допълнение, може да се наблюдава и проява на странични ефекти, свързани с нейната употреба.

Устройство на бутеа суперба:

бутеа суперба

 

Лозата достига до 25 метра дължина. Голямо, вечнозелено и катерливо растение е, развиващо стъбло до 20 см в диаметър. Притежава свойството да пълзи и да се увива около големи дървета. Всеки нейн клон разполага с три листа.

 

 

 

 

корени на бутеа суперба

 

Дългите корените на растението са заровени в земята, подобно на корените на сладкия картоф. Растейки, те придобиват форма на слонски бивни. При разрязване се установява тяхната влакнеста структура и се отделя червеникав сок.

 

 

цвят на бутеа суперба

 

 

Цветовете й са жълтеникаво-оранжеви, с неправилна форма. Образува плод шушулка, който съдържа семена. Те заедно с корените са размножителните органи на растението.

 

 

Разпространение на бутеа суперба

Родина на бутеа суперба е Тайланд. Както вече бе споменато тя расте и в Индия, Китай и Виетнам.

Използваема част на бутеа суперба

Употребява се коренът на билката.

Химичен състав на бутеа суперба

Корените на растението съдържат флавоноиди и флавоноидни гликозиди, стеролни съединения, включително β-ситостерол, кампестерол и стигмастерол, органична киселина, бутесуперин А и B, медикарпин, формононетин, прунетин, 3,7,3 трихидрокси-4'-метоксифлавон, 3,5,7,3 ', 4'-пентахидрокси-8-метокси-флавонол, даидзеин и генистеин, коуместрол, процианидин В2 и В5, епикатехин.

Приложение на бутеа суперба

Някои изследвания сочат, че вещества в растението действат като хормони върху половата система - т.е. то се явява източник на андрогенни съединения. Мъжете в Тайланд използват бутеа суперба с цел подмладяване и засилване на либидото. В местата на нейното разпространение се приема за афродизиак.

Свойства на бутеа суперба:

  • андрогенен ефект и антиестрогенна активност;
  • подобрява ерекция;
  • увеличава количеството и подвижността на сперматозоидите;
  • увеличава растежа на косата;
  • действа имуностимулиращо.

Билката се използва при проблеми със сексуалната активниост (липса на интерес към сексуалните контакти, еректилна дисфункция и др.), болезнено или затруднено уриниране, треска, диария.

При изследване на андрогенните ефекти на билката са установени и класическите признаци на директно андрогенно активиране - увеличение на чернодробните ензими, растеж на мъжките полови органи, намаляване на нивата на тестостерон в серума (най-вероятно, дължащо се на негативна обратна връзка).

Употребата на бутеа суперба може да доведе до хиперандрогенемия. За изследователите това явление е изключително интересно, поради това че е провокирано от външен източник, а не е плод на хормонални зависимости в самото тяло.

квао круа дангУчени от Тайланд провеждат изследвания относно влиянието на билката върху организма на животински модели в случая плъхове. Те подготвят водни разтвори с прах от корена на бутеа суперба в различни концентрации и третират с тях плъхове в продължение на 90 дни, като на всеки 30-ти ден вземат кръвни проби от животните. В края на експеримента, изследователите са открили, че плъховете, които получават високи дози Butea superba имат големи далаци и понижени серумни нива на тестостерон. Наблюдавани други промени в химичния състав на кръвта, са били повишение на алкалната фосфатаза и аспартат аминотрансферазата, които са признаци на токсичност, засягаща жлъчния мехур и червените кръвни клетки.

Отново в научни изследвания със женски плъхове, се установява, че тази билка оказва антиестрогенни ефекти. При овариектомирани плъхове, ниски дози Butea superba води до увеличаване на броя на маточните жлези, както и до увеличаване на дебелината на маточната стена. При плъхове с непремахнати яйчници се представят същите резултати, но при третирането им с по-високи дози от билката. Учените също така установяват, че серумните нива на лутеинизиращият хормон са се увеличили, което може да е допринесло за увеличаването на теглото на матката, както и на редица жлези в животинските организми и от двете експериментални групи.

Странични ефекти от употребата на бутеа суперба:

Установено е, че билката оказва странични ефекти върху организма - поведенчески и относно химичния състав на кръвта. По проблема няма достатъчно доказателства и яснота защо това се случва, въпреки положителните стимулиращи свойства на бутеа суперба върху сексуалната функция на индивида.

Начин на приложение:

Билката се прилага традиционно в доза от 100 до 250 мг на ден, задължително под лекарски контрол, поради все още недостатъчно изяснените странични ефекти от нейната употреба.

Други приложения на бутея суперба:

смола от бутеа супербаРастението се прибира от дивата природа за местно използване като източник на влакна, смола и багрилно вещество. Получената от кората смола (сок) има стипчив вкус. Тя се излъчва от пукнатини и рани в кората на растението, като се втвърдява и придобива рубинено червен цвят и чуплива консистенция. Съдържанието на танин в смолата определя употребата й като локално адстрингентно средство в медицината. Притежава стягащо венците действие, като се разтваря идеално във вода и се използва за изплакване на устната кухина. Освен като лекарство се употребява и като оцветител.

Настойки от цветята на квао круа данг се използват също като багрилни вещества. Когато се прилагат на памучни тъкани, предварително са импрегнирани с разтвор на стипца, при което се получава добър ярко жълт цвят. Той може да се алкализира за постигане на червеникаво-оранжево багрило.

Жилави влакна се получават от младите клони на квао круа данг. Дървесината е пореста и фиброзна.

Внимание!

Не трябва да се използва от мъже под 25-годишна възраст и пациенти с диагноза хипертония, тумор на простатата или доброкачествена простатна хиперплазия.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлМедицински изследванияИсторияХранене при...ОрганизацииСпортНовиниАлтернативна медицинаДиетиСпециалистиНормативни актовеСнимкиПроизводителиСоциални грижи