Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Бакла, черен боб

Бакла, черен боб

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Бакла, черен боб - изображение

Бакла: Едногодишно тревисто растение. Височината на стеблото достига до 1.5 м, перести листа, цветовете са бели - черно петно на дъното. Баклата се бере, когато чушките достигнат техническа зрелост - още са крехки, сочни, без влакна и с едва образувани семена. Когато загрубеят, зърната получават неприятен вкус. Растението е известно още с името Черен боб.

Разпространение:

Растението е разпространено в Европа, Азия, Африка и Южна Америка. В България е пренесена вероятно от древна Гърция. Отглежда се на ограничени площи предимно като ранен пролетен зеленчук.

Използваема част:

семена;

Химичен състав:

  • тирамин;
  • vicine;
  • isouramil;
  • convicine;
  • l-dopa;
  • съдържат калий, калций, фосфор, магнезий, сяра, желязо и редица микроелементи - манган и др., които са много ценни при образуването на кръвта и различните ферментни системи.

Разнообразният химичен състав прави зелената бакла особено ценна храна.

Действие:

Болест на Паркинсон.

Приложение:

  • в козметиката;
  • в кулинарията;
  • за храна, фураж, зелено торене и заместител на кафето.

Още по темата:

3.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...Научни публикацииЗдравни проблемиИнтервютаСнимкиИсторияЛеченияНовиниКлинични пътекиСпортБотаникаАлтернативна медицинаЛайфстайл