Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Hygrophoraceae Бадемова гъба

Бадемова гъба

Сем. Hygrophoraceae

Бадемова гъба - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:

Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е широко дъговидна с гърбица, а развита е плоска, при някои екземпляри леко вдлъбната в центъра, с диаметър около 4 - 9 см., бледо сива, сиво-кафява до маслинено сива на цвят. Кожицата е гладка, копринена, във влажно време - слизеста и лепкава. В началото ръбът е подвит навътре, а по-късно изправен.

Месото е плътно, дебело, белезникаво до сиво, с аромат на горчиви бадеми и приятен вкус.

Гъбата има пластини/ламели, които са редки, широки, дебели, восъчни, белезникави до мръсно сиви. Споровият прах е бял.

Пънчето е цилиндрично, в основата стеснено, жилаво, сухо, плътно, а по-късно - кухо, под гуглата е зърнесто люспесто, бяло до светло сиво.

Разпространение:

Расте на големи групи, в иглолистни гори, предимно под смърч, ела и бор, през месеците от август до ноември.

Предназначение:

Добра ядлива гъба, с много добри вкусови качества.

Още по темата:

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина