Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Rosaceae (Розоцветни) Арония черноплодна

Арония черноплодна

Сем. Rosaceae (Розоцветни)

Арония черноплодна - изображение

Арония черноплодна: Отглежда се в градини и вилни места, като ценно плодово и декоративно растение. Издръжлива е на студ. Аронията вирее добре на най-различни почви, освен солените, мочурливите и каменистите. Най подходящи за нея са песъчливо-глинестите и горските почви.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Използваемата част са плодчетата, които за да запазят активността на лечебните си съставки, трябва да се съхраняват при ниски температури или да се изсушат. След правилно сушене стават вишневочервени, а ако са кафяви, означава, че са загубили ценността си на лекарствено средство. В месестата им част е констатирано наличието на витамините C, B, E, PP, каротин, а също и флавоноиди и микроелементи ( молибден, манган, мед, магнезий, желязо). По съдържание на аскорбинова киселина, аронията превъзхожда много плодови растения, а по съдържанието на витамин P заема първо място не само сред тях, но и сред зеленчуковите култури. Съдържа също голямо количество йод. Най-значимо е приложението на аронията за профилактика на хипертония и атеросклероза.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

При хипертонична болест може да се взема натурален сок от арония - по 50 гр., 3 пъти дневно, в продължение на 10 - 30 дни.

чай арония


Запарки: 2-4 супени лъжици сушени плодчета от арония се заливат с 2 чаши вряла вода. Киснат в продължение на 10-12 часа. Изпива се в рамките на деня. Като лекарствено средство, аронията във всякакъв вид, се приема 20-40 минути преди ядене.

 

 

ВАЖНО!

Лекуването с арониеви плодчета и сок от тях не се препоръчва при хипотония, хиперациден гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Препоръчва се предварителна консултация с лекуващия лекар.

Още по темата:

4.1, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноЛеченияХрани и ястияАлтернативна медицинаРецептиСъставкиХранене при...СнимкиНовиниЗдравни проблемиМедицински изследванияТестовеИсторияПсихологияОрганизацииКлинични пътеки