Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Sapotaceae Арганово дърво

Арганово дърво

Сем. Sapotaceae

Арганово дърво - изображение

Арганово дърво: Дърво, което живее 150 - 200 години. На височина достига до 8-10 метра. Корените могат да достигнат до 30 метра дълбочина. Плодовете му са зелени и приличат на маслина, но са по-големи и закръглени. Във вътрешността на плода има костилка с много твърда черупка, в която има до 3 ядки.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Растението се среща в юго-западната част на Мароко.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Арганово масло, което се добива от костилката на плода на арганово дърво.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • токоферол (вит. Е);
  • феноловите съединения (феноли, полифеноли и фенолова киселина);
  • олеинова киселина;
  • скотенол.

ДЕЙСТВИЕ:

  • антиоксидантно действие;
  • регулира на холестерола в кръвта;
  • понижава високото кръвно налягане;
  • бори се със затлъстяването, като намалява предизвикваните от глада стомашни контракции;
  • подпомага чернодробната функция;
  • съдържа антираковото вещество скотенол;
  • има и следните приложения:

  • за придаване обем и жизненост на косата;
  • за облекчаване на сухотата и сърбежа на скалпа;
  • за подхранване на сухата кожа;
  • за изглаждане на бръчките;
  • против акне, екзема, варицела;
  • при изгаряния и напукани устни;
  • при хронична глухота;
  • против чупливи нокти;
  • срещу ревматични и артритни болки;
  • стимулира и развива мозъчните функции;
  • повишава концентрацията на сперматозоидите;
  • предпазва от спонтанни аборти.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • в медицината;
  • в козметичната индустрия;
  • хранителната индустрия - готвене и подправяне на салати.

Още по темата:

3.3, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛайфстайлБотаникаЛюбопитноАлтернативна медицинаМедицински изследванияПроизводителиЗдравни съветиЛеченияСнимкиСпортДиетиТестовеНовиниИнтервютаОрганизацииНормативни актовеИсторияЗдравни проблемиХранене при...АптекиЗаведенияСпециалистиЕ-тата в храните