Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Bromeliaceae Ананас

Ананас

Сем. Bromeliaceae

Ананас - изображение

Ананас (Ananas comosus) представлява многогодишно тропическо растение от семейство Бромелиеви (Bromeliaceae). Друго негово име е pineapple.

Родът Ананас наброява около 20 вида. Интересен негов представител е ананасът - джудже (Ananas nanus).

Устройство на ананас

 

Ананасът достига височина от 1-1,5 м. Той разполага с 30 или повече дълги, тесни, месести листа с остри шипове по протежението на листните ръбове. Дължината им е от 30 до 100 сантиметра, разположени около дебел ствол. През първата година на растеж, стволът се удължава и листната маса около него се сгъстява.


 

След 12 до 20 месечна възраст, стъблото расте подобно на шип-съцветие с дължина до 15 см, като има над 100 спираловидно подредени цвята, всяко обградено от прицветник. Оцветяването им варира от лавандулово, светло лилаво до червено. В последствие отделните цветове се присъединяват един към друг, за да образуват самият плод наречен ананас.


 

Плодът е едър и достига до 5 кг, със сладък сочен вкус. Не съдържа семена. След първият плод, растението произвежда странични издънки. Те могат да бъдат отстранени или да се оставят да се развият до степен, в която да бъдат способни да произведат плод.

 

Разпространение на Ананас

Ананасът произхожда от Южна Америка. Отглежда се в тропически райони Филипините, Зимбабве, Гвинея, Гуам, Хаваи, Карибите, Мексико, Флорида, Куба, Централна Америка, остров Реюнион и други.

В Европа плодът на растението е внесен в края на 15 век. Но поради високата му цена е бил недостъпен за обикновените хора. Впослесдствие плантации с ананасови насаждения са създадени по западното крайбрежие на Африка.

Използваема част на Ананас

Използват се плодовете и листата на растенето.

Химичен състав на Ананас в 100 гр. суров плод:

  • Въглехидрати 13.12 гр.
  • Захари 9.85 гр.
  • Мазнини 0.12 гр.
  • Протеин 0.54 гр.
  • Витамини: Тиамин(В1) 0.079 мг, Рибофлавин(В2) 0.032 мг, Ниацин(В3) 0.5 мг, Пантотенова киселина(В5) 0.213 мг, Пиридоксин(В6) 0.112 мг, Фолиева киселина(В9) 18 мкг, Холин 5.5 мг, Витамин С 47.8 мг.
  • Минерали: Калций 13 мг, Желязо 0.29 мг, Магнезий 12 мг, Манган 0.927 мг, Фосфор 8 мг, Калий 109 мг, Натрий 1 мг, Цинк 0.12 мг.

В 100 грама плод се съдържат около 50 ккал. Йод, вода около 86%, неразтворими фибри. Не съдържа мазнини. Сокът от ананас е жълтеникаво оцветен и съдържа в големи количества витамините A, B, C.

Действие на Ананас

  • подобрява метаболизма
  • стимулира имунната система
  • влияе положително на функционирането на панкреаса
  • помага при тромбоза и отоци
  • чудесен избор за борба с наднорменото тегло и затлъстяването
  • отличен инструмент за борба с мазолите
  • полезен за кожата - особено мазната
  • профилактично средство срещу рак

Приложение на Ананас

  • медицина
  • козметика
  • хранителна индустрия
  • флорална декорация

Ананасът в медицината

Достатъчно е да изпиете 250 мл или една чаша пресен сок от ананас или да закусите с целия плод - ще се почувствате чудесно. Дори бихте могли да го включите и в менюто си като основна хранителна единица.

Фибрите в ананаса са полезни в борбата срещу лошия холестерол, а консумацията на целия плод е полезна при артрит. Флавоноидите в ананаса предпазват от рак на белите дробове и други неопластични заболявания, а съдържанието му на витамин A благоприятства очното здраве.

Коренът и плодът се прилагат като противовъзпалителен (локално), антихелминтен или протеолитичен агент. Всяка консумация на корен от растението да бъде консултиранa с лекар или човек, занимаващ се с билколечение.

При мишки с експериментален колит, приемът на пречистен бромелаин (bromelain) от стъблото на ананаса или извлечен от сока му, включен в диета над шест месеца, намалява тежестта на възпаление на дебелото черво. Веществото има известен потенциал на действие срещу механизмите на развитие на рак. Лабораторни изследвания показват, че то предизвиква автофагия в гръдни карциномни клетки, стимулира оборота на MCF-7 клетките чрез апоптоза.

Ананасът в кулинарията:

Плодът може да се консумира в сурово, варено, консервирано състояние. Включва се в състава на ястия, салати, комбинира се с множество полодове, коктейли, сокове, мюсли. Съдържа ензим, който разгражда желатина и омекотява консистенцията на плодовите салати.

Комбинира се успешно с люти чушки в салса сос, добавен към риба тон или сьомга. Ананасът може да се пече на скара и поръси с кафява захар, от което се получава вкусен десерт, а суров и залят с кленов сироп е прекрасно допълнение към печено на скара месо. В китайската кухня, той омекотява аромата на силните подправки. Интересна е комбинацията му с джинджифил и праскови. А пилешкото месо може перфектно да се овкуси с ананас, копър и кашу.

Консервите от ананас, които се предлагат в търговската мрежа, не са толкова вкусни и здравословни, както суровият плод.

Коренът на растението също се използва за храна. Всяка негова консумация трябва да бъде консултиранa с лекар или човек, занимаващ се с билколечение.

Във Филипините листата от ананас се използват за производството на текстилни влакна.

4.0, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиЗдравни съветиЛайфстайлЛеченияДиетиБотаникаСъставкиИсторияМедицински изследванияХрани и ястияЕ-тата в хранитеСпортСнимкиХранене при...Алтернативна медицинаАнкетиНовиниКлинични пътекиСпециалистиЗаведения