0 продукта

Ботаника

Акация – бяла, Бял салкъм (Robinia pseudocacia)

Акацията е високо растение, което достига до 25 см. Клоните са разперени, а листата са съставени от много листенца, подредени на една дръжка. Плодовете представляват кафеникави шушулки, които наподобяват тези на фасула. Има бледожълти, малки ароматни цветове, които приличат на гроздове. Растението може да се срещне и под името Бял салкъм.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Среща се навсякъде. Издържа на ниски и високи температури. Най-добре вирее върху плодородните почви. 

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

В цветовете на бялата акация се съдържат:

  • танини;
  • флавоноиди и етерично масло;
  • ценни вещества се съдържат и в кората.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Използват се листата и цветовете, които се сушат на сенчесто място. Те се берат при цъфтеж. Употребяват се основни при:

  • невралгии;
  • високо кръвно налягане;
  • бронхити;
  • жлъчнокаменна болест;
  • повишена киселинност на стомашния сок.

Употребата им изискава сериозно внимание, тъй като листата и кората са отровни и използването им трябва да се контролира от лекар.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Запарват се 1/2 лъжица сухи цветове в 500 мл. вряща вода. Оставя се да престои около 15-20 минути и се пие 2-3 пъти на ден, по 1 кафяна чашка.

ДЕЙСТВИЕ:

Понижава температурата и има отхрачващо действие, както и апетитовъзбуждащо и стимулиращо стомашната секреция. Акацията понижава и кръвното налягане, действа очистително на дебелите черва.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 35 Гласа
Сподели в Facebook

Свързани продукти с Акация – бяла, Бял салкъм

Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Акация – бяла, Бял салкъм (Robinia pseudocacia)" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Акация – бяла, Бял салкъм (Robinia pseudocacia)"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.