Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Магнолииди (Magnoliids) Разред Laurales Сем. Lauraceae (Дафинови) Авокадо

Авокадо

Сем. Lauraceae (Дафинови)

Авокадо - изображение

Авокадо (Persea americana) представлява дърво, което израства на височина до 20 метра. Класифицира се към семейство Лаврови (Lauraceae). За ацтеките плодът е бил символ на любовта и плодовитостта. Наричали са го "ахуакатъл", което означава "тестис". Преди то е било храна само за богатите хора. Съществуват около 80 вида авокадо.

УСТРОЙСТВО:

листа авокадо

 

Дървото се развива предимно във влажни, тропически гори. Короната е много разнообразна по форма и големина, както и по гъстота. Листата са от 7 до 41 см дълги, също с варираща форма - елипсовидни, овални, копиевидни. При някои сортове авокадо много бързо окапват.

 

плод авокадо

Плодовете са крушовидни, а цвета на кората им варира в различни отенъци на зеленото. Когато са незрели често имат червеникав цвят и са покрити с власинки, а при пълно узряване стават тъмно зелени. Вътрешността е мека, светла и жълтеникаво-зелена. Имат маса около 150-250 грама. Откриват се и такива с тегло до 1 килограм, както и много малки плодчета. Повърхността им е оцветена в зелено или кафяво-зелено. Узряват след откъсване от дървото. Имат едно голямо семе, което съдържа от 3 до 30% масло.

цвят авокадо

 

 

Цветовете на авокадото са жълто-зелени, с големина 1-1,3 см в диаметър. Събрани са в терминални съцветия.

 

 

 

малко авокадо

 

Кожата на плодовете е с променлива дебелина, текстура и цвят (зелен, черен, лилав, червеникав) в зависимост от сорта авокадо. Формата на плодовете също варира от сферична до крушовидна, както и теглото им. Установени са плодове с тегло до 2,3 кг.

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Родината на авокадото е Централна Америка. Днес се отглежда в страните с тропичен и субтропичен климат. Известно е на ацтеките и маите още от преди 8000 години. През 17-ти век е пренесено на европейския континент. Най-големите производители на авокадо са Мексико, Индонезия, Бразилия, САЩ, Колумбия. В Европа също се установяват големи плантации от дървото, предимно на Корсика и в Испания.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Употребяват се плодът, семето, листата и дървесината на растението.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Плодът съдържа: 5–32% мазнини, витамини К, РР, А, C, D, Е; витамини от група В (В1, В2, В6), минерали (калий, цинк, мед, магнезий и желязо), каротеноиди в големи количества; олеинова киселина, омега-3 мастни киселини. Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини и е добър източник на фолиева киселина.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • в козметиката
  • в хранителната индустрия
  • употреба като декоративно дръвче

Авокадото намира голямо приложение както в кулинарията, така и в козметичната индустрия. От неговата костилка се получава мастило. При счупване от нея изтича бяла течност, която реагира с въздуха и се превръща в червена или черна боя, която много често в миналото е била използвана за писане и оцветяване на тъкани.

В научни изследвания е установено, че маслото от авокадо може да понижи нивото на холестерол в кръвта. То се използва още за лечение на витилиго и екзема. Семената и екстрактите от листата му се изпозлват с други медицински цели, например като средства с антибиотично действие за лечение на диария и дизентерия.

Свойства на авокадото:

  • болкоуспокояващо;
  • противовъзпалително;
  • хипотензивно, съдоразширяващо;
  • антивирусно;
  • ускорява зарастването на рани;
  • антиулцерозно;
  • имуностимулиращо;
  • подпомага дейността на нервната система;
  • подпомага психичното здраве на пациента;
  • подмладяващо;
  • антиоксидантно;
  • детоксикиращо;
  • хепатопротективно;
  • поддържа нормалното ниво на холестерола;
  • предпазва от анемия;
  • регулира сърдечния ритъм благодарение на високото ниво на калий;
  • укрепва имунната система;
  • засилва метаболизма;
  • противораково действие;
  • регулира менструацията;
  • тонизира нервната система и психиката.

Поддържа дейността на сърдечно-съдовата система, не влияе върху стойностите на кръвната захар, предпазва от запушване на кръвоносните съдове. При лабораторни изследвания върху животински модели, са установени антиконвусливните свойства на авокадото.

Състояния и заболявания, при които употребата на авокадо влияе благотворно:

  • високо кръвно налягане;
  • болести на сърдечно-съдовата система;
  • очни заболявания;
  • бъбречни заболявания;
  • чернодробни увреждания;
  • заболявания на жлъчката;
  • язва;
  • гастрит;
  • анемия;
  • диабет;
  • гинекологични проблеми.

Наскоро е доказана антиракова активност на екстракти от листа и пресни филизи на авокадо. Части от растението понякога се използват за лечение на рак на устните и други тумори. Инфузия от листата на растението се използва за лечение на дизентерия. Кожата на плода действа противоглистно. Авокадото се оказва, че действа и спазмолитично. Семената му се смилат и се влагат в мехлеми използвани за лечение на различни кожни страдания, като краста, гнойни рани, лезии на скалпа и пърхот.

Авокадо в кулинарията

В кулинарно отношение се съчетава много добре със салати с моркови, спанак, домати, маруля. Може да се влага съвместно и с рибено масло в подходящи ястия. Може да се консумира и от малки деца и бебета. Лесно е за обработване до подходяща форма за прием от малчуганите.

Във вкусово отношение се съчетава и с редица подправки - сол, чесън, сок от лайм, лук.

Авокадо в козметиката

масло от авокадоПолученото масло от плода се влага много често в козметични продукти, насочени към поддържане красотата на кожата и косата. То подхранва, предпазва от слънчево изгаряне. Смачкан на кашица плод се прилага при торбички под очите, като ефекта му е осезаем, а като маска на цялото лице, подхранва и хидратира кожата.

Маслото от авокадо прониква в кожа по-лесно в сравнение с други масла като бадемово, царевично и зехтин. В екстракти от листата на авокадо, също се установява съдържание на жълтеникаво-зелено етерично масло. Маслото се влага и в редица миещи козметични продукти, освен в такива носочени към хидратиране на кожата и косата. Масленият продукт извлечен от семената на плода притежава стягащо действие.

Плодовото месо и семената съдържат мастни киселини, като олеинова, ланолова, палмитинова, стеаринова, линолова, капринова и миристинова, които представляват 80% от съдържанието на плодови киселини в авокадото.

дървесина авокадоДървеният материал получен от авокадото се използва в строителството на жилища, в леки дървени конструкции, за направата на мебели, селскостопански инструменти, дърворезба, скулптура, музикални инструменти, гребла, малки предмети като писалки и четкодържатели. От него се получава добро качество фурнир и шперплат. Дървесината е чуплива и податлива на термитни атаки.

Още по темата:

3.0, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНовиниЛеченияПроизводителиСъставкиСнимкиТестовеХрани и ястияРецептиНормативни актовеИсторияХранене при...АптекиЗаведенияДиетиАлтернативна медицинаАнкетиМедицински изследванияКлинични пътекиСпециалистиСпортОрганизацииСоциални грижиЕ-тата в храните