0 продукта

Анатомия

Троичен нерв (nervus trigeminus)

Троичен нерв (nervus trigeminus) - изображение

Петият черепномозъчен нерв е известен като троичен нерв (nervus trigeminus). Той е смесен нерв, Формира се от два корена - по-дебел - radix sensoria (сетивен клон) и по-тънък - radix motoria (двигателен клон). Те напускат мозъка на границата между моста и средното малкомозъчно краче. Двата корена на този нерв изхождат от неговите ядра. Едно oт ядрата е моторно (nucleus motorius nervi trigemini), а другите три са сетивни - nucleus principalis nervi trigemini, nucleus spinalis nervi trigemini, nucleus mesencephalicus nervi trigemini.

Сетивният корен (radix sensoria) образува периферния ганглий на нерва - ganglion trigeminalе, разположен в impressio trigaminalis на пирамидата на слепоочната кост - в джобче, образувано от разцепването на dura mater (твърдата мозъчна обвивка). От ганглия излизат трите клона на троичния нерв - nervus ophthalmicus, nervus maxillaris и nervus mandibularis. Областта, която се инервира от този нерв е голяма и обхваща кожата на главата в нейната предна половина, кожата на лицето, лигавицата на носната и устната кухина и околоносните синуси.

Моторният корен (radix motoria) на нерва преминава изцяло в третия му клон (мандибуларния нерв) и инервира дъвкателните и някои други мускули. Всеки от трите клона, преди да напусне черепната кухина, два малко сетивно клонче към прилежащ участък на твърдата мозъчна обвивка.

N. ophthalmicus е очен и сетивен нерв. Той отделя по едно малко клонче за трите очедвигателни нерва (очедвигателен нерв, отвеждащ нерв и макаричковиден нерв) и едно клонче за твърдата мозъчна обвивка в областта на малкомозъчната палатка. Нервът навлиза в очницата през fissura orbitalis superior, след което се разделя на три клона:
• N. frontalis върви в горната част на очницата близо до нейната стена. Той дава две клончета - n. supraorbitalis и n. supratrochlearis.
• N. nasocliaris (носоворесничестият клон) се насочва към медиалната страна на очницата и по своето протежение отделя редица малки клончета.
• N. lacrimalis (слъзният клон) се насочва към слъзната жлеза, намираща се в горно-страничния участък на очницата и дава клончета към кожата на горния клепач и конюнктивата.

N. maxillaris представлява горночелюстния сетивен нерв. Той отделя малко клонче към твърдата мозъчна обвивка - r. meningeus, след което напуска черепната кухина през foramen rotundum, минава през fossa pterygopalatina, откъдето през fissura orbitalis inferior навлиза в очницата. Основните клонове на n. maxillaris са:
• N. zygomaticus
• N. infraorbitalis

N. mandibularis е долночелюстния нерв и е смесен нерв. Освен сетивни влакна той съдържа и всички моторни влакна на троичния нерв. Долночелюстният нерв напуска черепната кухина през foramen ovale и навлиза във fossa infratemporalis, където дава своите клонове. По характер те са моторни, сетивни и смесени.

Моторните клонове се отделят от предната част на нерва. Те инервират дъвкателните мускули, m. tensor veli palatini и m. tensor tympani. Тези нерви са сравнително къси.

Сетивните клонове включват r. meningeus, n. buccalis, n. auriculotemporalis и n. lingualis.

Продукти, свързани с Троичен нерв (nervus trigeminus)

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.3, 3 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Троичен нерв (nervus trigeminus)" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Троичен нерв (nervus trigeminus)"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.