Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Препоръчителна диета за болни от рак на гърдата

Препоръчителна диета за болни от рак на гърдата

Препоръчителна диета за болни от рак на гърдата - изображение

След сблъскване с диагноза рак на гърдата, жените са склонни да преоценят в голяма степен своите хранителни навици и здравни практики. Мнозина се чудят какво точно е причинило рака и какви промени в начина на живот и хранене трябва да бъдат предприети, за да се подпомогне максимално терапията.

Вегетарианската диета е сред най-препоръчваните диети за болни от рак на гърдата. Може да се консумира и месо, но то трябва да бъде сертифицирано като билогично (био-месо), защото при това производство животните се отглеждат в естествени условия, без да бъдат инжектирани с хормонални или антибиотични медикаменти.

Храните, които болните от рак на гърдата трябва да избягват

Птиче месо (защото в повечето случаи при отглеждането на птиците, те са инжектирани с хормонални препарати и антибиотици., за да се увеличи техният растеж за относително по-кратко време).

Полуфабрикати (поради високото съдържание на консерванти, овкусители, подсладители и оцветители, които, в големи концентрации, имат токсично действие).

Рафинирани мазнини, защото са източник на много свободни радикали, които също са канцерогени. Освен това, водят до повишаване на лошия холестерол (LDL холестерола) и намаляват добрия холестерол (HDL). Това прави рафинираните мазнини силно атерогенни – способстват за образуване на атеросклеротични плаки. В човешкия организъм не се съдържат ензими, които са превърнат тези хидрогенирани (наситени) мастни киселини в ненаситени. Именно затова, хидрогенираните мазнини не могат да бъдат използвани за градивен материал на клетъчните мембрани и остават да циркулират в кръвния ток образувайки споменатите атеросклеротични плаки или се складират под формата на резервни мазнини, предизвиквайки затлъстяване.

Кофеинът и никотинът също трябва да се елиминират поради канцерогенния си ефект.

Препоръчвани храни при болни от рак на гърдата

Благоприятно въздействие оказват храни с ниско съдържание на мазнини, богати на фибри. Зеленчуците и плодовете трябва да бъдат консумирани в сурово състояние, за да се запазят витамините в тях. Много полезни са:

  • спанак,
  • зеле,
  • моркови,
  • тиква,
  • сладки картофи,
  • червени и зелени чушки,
  • ряпа,
  • домати,
  • броколи,
  • карфиол,
  • брюкселско зеле,
  • авокадо,
  • риба,
  • кафяв ориз,
  • царевица,
  • люцерна,
  • соя,
  • водорасли,
  • лук,
  • ягоди,
  • сурови ядки,
  • хрян,
  • кисело мляко.

Препоръчвани подправки за болни от рак на гърдата

Хубаво е ястията да бъдат подправяни със следните подправки:

  • лют червен пипер,
  • кимион,
  • розмарин,
  • салвия,
  • джинджифил,
  • мащерка,
  • куркума.

Тези подправки имат благотворно действие върху целия организъм чрез подобряване на метаболизма, нормализиране функцията на жлезите с вътрешна секреция, чрез детоксикиращите си свойства. Затова се предполага, че най-вероятно имат и противотуморен ефект.

Чесън срещу рака на гърдата

Чесънът съдържа алкални съединения на сярата, които го правят добро противораково средство. Той индуцира апоптоза на злокачествени клетки. Апоптозата представлява програмирана клетъчна смърт. По този начин се намалява броят на злокачествено изродените клетки. Чесънът също така, играе роля в сенсибилизирането (активирането) на имунните клетки срещу раковите клетки.  Освен това, е много богат да микроелементи и витамини, които има общоукрепващо действие. Най-добре е чесънът да бъде консумиран в сурово състояние!

Грозде срещу рака на гърдата

Гроздето съдържа съединения, известни като проантоцианидини, за които се твърди, че намаляват производството на естроген в организма на жената. Според редица научни изследвания, нормализирането на естрогеновите нива има положителен ефект при лечението на рака на гърдата.

Кълнове от пшеница срещу рака на гърдата

Кълновете от пшеница подобряват състоянието на болните с ракови заболявания, тъй като засилват имунната система и детоксикацията на организма.

 

Ядки срещу рака на гърдата

Слънчоглед, кашу, ленено семе и фъстъци са ядки богати на биологично активните съединения, носещи общото название лигнани. Тези активни субстанции намаляват прогресията на туморните клетки, които са естроген зависими, каквито са туморните клетки при рака на гърдата. Препоръчва се ежедневната консумация на тези ядки.

Соя срещу рака на гърдата

Соевата диета е една от задължителните за пациентки с рак на гърдата. Според учените от MD Anderson Cancer Center соята съдържа фитоестрогени и други биологично активни субстанции, които блокират усвояването на естрогена от раковите клетки. Соята съдържа също изофлавони, необходими за намаляване на прогресията на рак в ранните стадии. Тя може да се приема като кълнове или сварена на супа.

Телесно тегло и рак на гърдата

Жените с наднормено тегло имат по-високи нива на циркулиращия естроген, отколкото тези с нормално тегло. Редица изследвания са показали връзка между телесната маса и рака на гърдата при жени след менопаузата. Поради тази причина, се препоръчва намаляване на телесното тегло чрез здравословна диета и упражнения. Това може да намали риска от развитие на болестта и да подпомогне терапията, при наличие на заболяване.

Още по темата може да прочетете в Алтернативни и допълващи терапии при рак.

 

3.6, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Медицински изследванияАлтернативна медицинаИсторияЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеЗаведенияСпециалистиСнимкиЗдравни проблемиЛеченияБотаникаРецептиДиетиСпортХранене при...АнкетиНаучни публикацииОрганизацииКлинични пътекиПрезентации