Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Ползи от соевото мляко за здравето

Ползи от соевото мляко за здравето

Ползи от соевото мляко за здравето - изображение

Соевото мляко е популярна алтернатива на млечните продукти на Запад и е традиционна напитка в Китай, Япония и други части на Азия, където се от векове се почитат множеството ползи от соевото мляко за здравето.

Соевото мляко се прави от накиснати, смлети и сварени соеви зърна. Чистото соево мляко има леко "бобен" вкус, като повечето производители на млякото обикновено добавят аромати (най-често ванилия и шоколад), а някои и сгъстители, с което се цели доближаване до усещането за краве мляко в устата.

Някои хора пият соево мляко, защото имат непоносимост към лактозата или са чувствителни към нея, докато други го предпочитат по етични причини (като интерес към хуманното отношение към животните и намаляване на човешкия отпечатък върху околната среда) или по здравословни причини (когато искат да намалят приема на холестерол или да се хранят с продукти, намиращи се по-ниско в хранителната верига).

Според някои източници, изтъкваните ползи от соевото мляко за здравето са спорни, отчасти защото (както и животинското мляко), соята е алерген.

Въпреки това е общоприето, че соевото мляко е една добра, здравословна алтернатива на кравето мляко, а мнозина вярват, че е дори по-здравословно от него.

Хранителни стойности на соевото мляко

Обикновеното соево мляко е много хранително - то е отличен източник на висококачествени протеини, есенциални мастни киселини, фибри, витамини и минерали. Тези хранителни вещества осигуряват енергия и поддържа тялото ви да функционира на оптимално ниво.

В соевото мляко липсва млечна захар (лактоза) и е добър избор за хората, които са с непоносимост към нея.

Ползи от соевото мляко

Съществената разлика между соевото мляко и кравето, е ниско съдържание на мазнини в първото. А както е известно, повечето лекари и диетолози препоръчват обезмаслени млечни продукти, като обявяват, че именно съдържанието на мазнини прави животинското мляко опасно за здравето.

Тъй като соевото мляко се прави от растителен материал, а не е вторичен животински продукт, то не съдържа никакво количество холестерол.

Соевото мляко има високото съдържание на протеини - една чаша соево мляко съдържа около седем до десет грама протеин, с което се доближава до кравето - съдържащо осем грама протеин на чаша.

Въпреки че някои източници твърдят, че соевия протеин е несмилаем, това далеч не е вярно. Не само, че е напълно смилаем, а е дори по-лесно смилаем от животинския.

Кравето мляко, като естествен животински продукт, съдържа женските полови хормони естроген и прогестерон. Освен това, в някои държави на говедата се дава рекомбинантен говежди соматотропин (хормон на растежа), с цел увеличаване на млекодобива.

Някои изследвания установяват връзка между консумацията на краве мляко и твърде ранното полово съзряване при децата, както и с някои видове рак.

За разлика от кравето, соевото мляко съдържа естествени фитоестрогени - изофлавони. Изофлавоните действат по начин, подобен на хормона естроген, но не са действително естроген и нямат стероиден ефект.

Според изследванията, изофлавоните предпазват от развитието на някои видове рак, засилват имунитета, предпазват от развитие на някои сърдечно-съдови заболявания и имат антиоксидантно действие.

За ползите от антиоксидантите прочетете тук:

Ето някои конкретни ползи от соевото мляко за здравето:

Подобряване на липидния профил

Едно от най-важните свойства на соевото мляко е способността му да подобрява липидния профил на кръвта.
За разлика от животинското мляко, който е с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол, соевото мляко съдържа предимно ненаситени мазнини, с нула холестерол.

Мононенаситените и полиненаситените мастни киселини в соевото мляко инхибират транспорта на холестерол в кръвния поток. Изследвания са показали, че редовния прием на соя може значително да намали кръвните концентрации на триглицериди и липопротеини с ниска плътност (LDL - т.нар. "лош" холестерол) и да повиши нивото на липопротеините с висока плътност (HDL или "добрия" холестерол). Този комбиниран ефект прави соевото мляко идеална напитка за пациенти с висок холестерол или при фамилна анамнеза за коронарни сърдечни заболявания.

Укрепва кръвоносните съдове

Омега-3 и омега-6 мастните киселини, както и мощните фито-антиоксиданти в соята може ефективно да предпазят кръвоносните съдове от увреждания и кръвоизливи.

Тези съединения се свързват с лигавицата на кръвоносните съдове и защитават нашите клетки от атаките на свободните радикали и от холестеролните депозити. Също така те подобряват гъвкавостта на кръвоносните съдове, така че те са много по-устойчиви на промени в кръвното налягане.

Насърчава отслабването

Соево мляко е с по-ниско съдържание на захар от обикновеното мляко. За сравнение, кравето мляко има около 12 грама захар на чаша, за разлика от само 7 грама в соевото. Ето защо в чаша пълномаслено соево мляко има само 80 калории, което е еквивалент на обезмасленото мляко.

Поради ниското съдържание на мазнини и високото на протеини, соевото мляко е подходящо за хора, които целят да редуцират или запазят телесните си килограми, като се смята, че то дори има отношение към поддържането на здравословно тегло по естествен начин.

В допълнение, мононенаситените мастни киселини в соево мляко имат свойството да потискат чревната абсорбция на мазнини, което е друго голямо предимство за загубата на тегло.

Пиенето на соево мляко също така ви дава допълнителна доза фибри, запазвайки чувството за ситост по-дълго време.

Превенция на рака на простатата

Както беше споменато, соевото мляко е богат източник на фитоестрогени, който имат свойството да инхибира свръх-производството на тестостерон при мъжете. Намаляването на нивата на тестостерон може значително да намали риска от рак на простатата.

Проучванията показват, че мъжете, които консумират соя и соево мляко, е по-малко вероятно да развият хипертрофия или рак на простатата.

Подобряване състоянието при менопауза

По време на менопаузата, естественото производство на естроген в женския организъм спада до минимум. А рязкото намаляване на естрогена създава редица здравословни проблеми в този период.

Жените след менопауза имат по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване. Те също са по-уязвими към депресия, промени в настроението, безсъние и други психични разстройства.

Фитоестрогените в соята са ефективен заместител на естрогена - със способността си по естествен начин да регулират женските полови хормони. Редовният прием на соя е чудесен начин да се предотвратят и облекчат неудобствата по време на менопаузата.

Предотвратяване на остеопорозата

Остеопорозата е свързано с възрастта и разстройството в хормоните заболяване. Дължи се най-вече на извличането на калций от костите, поради което те стават лесно чупливи.

Фитоестрогените в соята спомагат за подсилване усвояването на калций от тялото и да се предотврати загубата на костна маса. Но за да се получи този ефект е необходимо да се набавя достатъчно калций и витамин Д от други източници.

Поради изтъкнатите качества на соевото мляко, редовната му употреба (естествено без да се прекалява) се смята за изключително полезна за здравето.

А хората, които нямат лактозна непоносимост и не са пълни вегетарианци, може спокойно да комбинират соевото и кравето мляко в комбинация 1:1, с което да се насладят на ползите и от двете.

Недостатъци на соевото мляко

Главен недостатък на соевото мляко е малкото количество калций в него. Една чаша соево мляко съдържа едва една четвърт от количеството калций в чаша краве мляко.

Поради тази причина, вегани (пълни вегетарианци) и пациенти с лактозна непоносимост, трябва да търсят други източници на калций в хранителния си режим (като бадеми, боб, листни зеленчуци, а за хората, които не са вегетарианци и сардини).

Друг недостатък е бедното съдържание на витамини от група В, поради което много производители на соево мляко ги добавят допълнително към продукта си.

Подсиленото с калций и витамини от група В соево мляко, вече се доближава до витаминно-минералния състав на кравето мляко.

Как да си приготвим соево мляко в домашни условия

Соевото мляко е на по-висока цена от кравето, което го прави значително по-трудно достъпно. Има начин обаче, всеки да си го приготви в домашни условия и то на много ниска цена.

Ето и рецептата:

Приготвяме си 500 грама соя на зърна, които накисваме за 12 часа във вода. Добре е да изхвърлим зърната, които не са набъбнали. Отцеждаме водата.

Поставяме накиснатите зърна във вряла вода за около 15 секунди, за да омекне, след което прецеждаме отново.
В голяма тенджера поставяме соевите зърна и вода в съотношение 1:3 (на 1 чаша соя добавяме 3 чаши вода) и започваме да пасираме с помощта на пасатор, докато се смелят всички зрънца. По време на процеса, полученото соево мляко побелява и се сгъстява.

Следващата стъпка е варенето. Сложете тенджерата на котлона, като разбърквате периодично с лъжица или телена бъркалка. Бъдете много внимателни, понеже по време на варенето се образува много пяна, която може да изкипи.
В момента, когато започне да излиза пяна, намалете котлона и бъркайте енергично, докато пяната спадне.

Млякото се вари до момента, в който спре да отделя пяна. Това е много важно, защото отделянето на пяна означава, че млякото все още е горчиво. За да добие приятен вкус, изчакайте докато изчезне и последното мехурче.

Когато това стане, оставяме да ври още 10 минути. На повърхността започва да се образува ципа (подобно на каймака на кравето мляко).

Добре свареното соево мляко се оставя мляко да се охлади. След това се прецежда много внимателно през тензух, като се разбърква непрекъснато.

При прецеждане на соевото мляко остава т.нар. окара - гъста смес от неразтворените части на соята. Тя също е много полезна и от нея може да се направят кюфтета, сандвичи, бисквити, мекици или да се вложи в различни ястия.
Соевото мляко може да се съхранява в стъклени бутилки в хладилник до 6 дни, но не по-дълго, понеже няма никакви консерванти.

Може да го пиете подсладено с мед или кафява захар, или да го използвате за приготвяне на сладкиши, торти, сосове и други.

Можете да бъдете спокойни, че вашето домашно соево мляко е абсолютно здравословно и лишено от вредните химикали от производството. И все пак не забравяйте, че ако приготвяте своето соево мляко сами, е необходимо да си набавяте нужния калций и витамини В от други източници.

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Храни и ястияЗдравни съветиСпортЛюбопитноНовиниРецептиБотаникаЕ-тата в храните