0 продукта

Алтернативна медицина

Основи на магнитотерапията

Основи на магнитотерапията - изображение

Магнитотерапията в древността

Магнитотерапията в древен Китай

Първите данни, в които са фигурирали основите на магнитотерапията са от Жълтата императорска книга по вътрешна медицина, датираща от 2000 г. пр. н. е. В тази книга се описва прилагането на магнитни камъни за корекция на дисбаланса на енергията "Ци", известна още като живата сила.

Друго писание с неизвестен автор от 752 г. от н. е. озаглавено "Рецепта за хиляда дуката", описва: "Сложете магнитен прах върху рана за намаляване на болката и спиране на кървенето". По-късни документи продължават да разкриват мистериите свързани с основите на магнитотерапията. От тях става ясно, че магнитите са били прилагани за лечение на различни заболявания: проблеми със зрението, заболявания на бъбреците, болки в мускулите и ставите.

Магнитотерапията в древен Египет

Най-популярна е историята за Клеопатра, която е поставяла на челото си бижу от магнити, за да запази младостта си за по-дълго време.

Магнитотерапията в древен Гърция

Известните в целия свят древни учени Аристотел, Хипократ и Гален също описват терапевтичните свойства на естествената магнитна руда. През около 200 г. пр. н. е. Гален твърди, че магнитната руда има свойството да намалява болката, съпътстваща различни болести.

Магнитотерапията в Средновековието

През 1530 г. лечителят Парацелсус описва много успешни опити за лечение с помощта на магнитно поле. По-късно Парацелсус е обявен за професор в медицинския университет в Базил. Има данни, че той също прави опит да постави основите на магнитотерапията.

Известният йезуитски свещеник Максимилиан Хел е бил директор на Виенската обсерватория през 1755 г. По негово време започва производството на мощни магнити, които били детайлно изследвани и прилагани с лечебни цели.

През XVIII век, лекар на име Месмер пише своята дисертация на тема магнетизма, която в последствие става основополагаща за магнитотерапията в западната култура.

Магнитотерапията в съвремието

През първата половина на XX век са направени редица изследвания в Япония, Европа и Китай, които описват ефективността на магнитните полета при лекуването на обширен окръг от здравословни проблеми. Гривни и огърлици, направени от магнити и се предлагат за намаляване на болката в, гърба, врата и раменете, а също така и за стимулиране на кръвообращението.

Американски и европейски учени съобщават за добри резултати при прилагането на електромагнитни полета за лекуването на кожни изгаряния от различна степен, контузии на стави и мускули, счупване на кости. Американският зъболекар Д-р Джак Принс прилага магнити върху акупунктурни точни, с цел намаляване на зъбобола, главоболието и кръвотечението.

Руските лекари много често използват магнити за ускоряване на лечението в следоперативния период, за ускоряване на костното заздравяване след фрактури, за подобряване циркулацията на кръвта.

Прочетете още:

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.2, 22 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Основи на магнитотерапията" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Основи на магнитотерапията"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.