Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Лечебната диета при язвена болест

Лечебната диета при язвена болест

Лечебната диета при язвена болест - изображение

Язвената болест е една от най-често срещани заболявания по света и у нас. Тя има хронично протичане и се характеризира с болки в епигастриума (горната част на корема, "под лъжичката"), съпроводени с киселини, подуване на стомаха и червата, чувство на тежест след нахранване и други.

Повече информация за язвената болест и вредните фактори довеждащи до нейната проява може да откриете тук.

Лечебната диета при язвена болест цели временно или постоянно елиминиране на храните, които водят до повишена секреция на стомашни киселини и прием на храни, които водят до увеличаване на протективните фактори върху стомашната лигавица като: добро кръвоснабдяване на лигавицата на стомаха, стомашния мукус, простагландини от групата(Е,А,I2), бикарбонатна секреция.

Храни, които трябва да бъдат избягвани, при лечението на стомашна язва:

  • продукти съдържащи шоколад,
  • домати и базирани на тях сосове и други доматени продукти като лютеница, кетчуп, доматено пюре,
  • да се избягват пържени храни като пържени картофи, чипс,
  • храни, които са много мазни (бекон, салами, кренвирши, кебапчета, кюфтета),
  • трудно смилаеми белтъчни храни като свинско и телешко месо.

Тези храни трябва да бъдат ограничени, защото предизвикват повишаване на секреция на по-голямо количество солна киселина в стомаха, която е основния увреждащ агент на стомашната лигавица.

Избягвайте консумацията на напитки, които съдържат кофеин и сокове от грейпфрут, портокал, доматен сок, защото всички те повишават стомашната секреция и влошават симптомите на стомашната язва.

Храни, които се препоръчват при болни със стомашна язва:

  • макаронени изделия,
  • ориз,
  • картофи,
  • овесена каша,
  • хляб и бисквити,
  • ябълки,
  • грозде,
  • банани,
  • круши,
  • киви и пъпеш,
  • птиче месо,
  • риба,
  • тофу.

По горе изброените храни са подходящи, но всеки отделен човек трябва да определи кои храни са най-подходящи за него. За да бъде преценката по точка може да направите собствен списък с храните, които не предизвикват болка след нахранване. Изготвянето на списъка става със самонаблюдение – след всяко хранене се записват храните, които са консумирани и се отбелязва дали има поява на болка и киселини.

Препоръчва се също употребата на пълнозърнести храни, които подобряват моториката на червата и може да неутрализира част от стомашната солна киселина. Тези процеси улесняват елиминирането на токсините от храносмилателния тракт по-бързо и предотвратява процесите на гниене в червата, които са основната причина за подуването на червата и образуването на газове.

Храни богати на витамин К при лечението на язвена болест

Много важно е приемането на храни богати на витамин К, защото той участва в кръвосъсирването на кръвта и намалява кървенето при кървяща язва. Едновременно с това намалява и образуването на киселини. Недостигът на витамин К, при болни от стомашна язва се дължи на малабсорбцията на витамина поради повишената секреция.

Храните, които са богати на витамин К са:

  • спанак,
  • къдраво зеле,
  • ягоди,
  • яйца,
  • люцерна,
  • аспержите.

Храни, които задължително трябва да похапвате ако имате язва

Кокосово масло при язвена болест

Антибактериалното действие на кокосово масло е основателна причина за да бъде добавено към ястията ви вместо рафинирано олио. Приемането му намалява образуването на газове. Препоръчва се по-продължителната му употреба.

Чесънпри язвена болест

Известен с антибактериалните си свойства чесънът е добро средство в борбата с H. Pylori. Препоръчва се приемането на две малки скилидки на ден.

Мед при язвена болест

Благодарение на успокояващото стомашната лигавица действие на меда, същият намалява възпалителния процес и способства за по-бързото лечение на язвената болест.

Банани при язвена болест

Препоръчва се консумацията на банани 3 пъти дневно. При опити правени с животни, които са хранени с банани се установява, че тези животни имат по-активно производство на слуз в стомаха. Повишеното слузно количество предпазва стомашната лигавица от увреждащото действие на храносмилателните сокове (киселини, най-голямо количество солната киселина).

Сини сливи, боровинки при язвена болест

Хубаво е да ги хапвате ежедневно. Предполага се, че те съдържат субстанции, които потискат растежа на H. Pylori.

Бамя при язвена болест

Известна е още като Hibiscus esculentus се препоръчва за консумация при язвена болест. Благоприятното действие на бамята се дължи на високото съдържание на слузно вещество, което има протективно и успокояващо действие върху стомашната и дуоденалната лигавица.

За Framar.bg: Нина Карова

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алтернативна медицинаЛюбопитноБотаникаМедицински изследванияЗдравни съветиХранене при...ДиетиЛеченияСнимкиСпециалистиЗаведенияЗдравни проблемиИсторияСпортКлинични пътекиНовиниХрани и ястияЛайфстайл