Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Как да си помогнем при непоносимост към лактоза

Как да си помогнем при непоносимост към лактоза

Как да си помогнем при непоносимост към лактоза - изображение

Лактозната непоносимост е състояние, при което организмът е неспособен да разгражда лактозата - основната захар на млякото и млечни продукти. Симптомите на лактозна непоносимост могат да включват болки в стомаха, подуване на корема, газове, гадене, повръщане, диария, метеоризъм и други стомашно-чревни проблеми, настъпващи след консумация на мляко или млечни продукти. Обикновено причината за лактозна непоносимост е недостиг на ензима лактаза, който играе главна роля в разграждането на лактозата.

Симптомите могат да варират от леки до тежки, в зависимост от количеството на произведената лактаза в тънките черва.

Предразполагащи фактори за непоносимост към лактоза включват генетична обремененост и наличие на други храносмилателни проблеми, като болест на Крон, цьолиакия, язвен колит и гастроентерит. Проблемът може да се развие естествено с възрастта, когато тънкото черво започва да синтезира по-малко лактаза.

Непоносимост към лактоза често се бърка с алергия към мляко, което е свръхреакция на имунната система към белтъците в млякото. За разлика от тези, които са алергични към млякото, повечето хора с непоносимост към лактоза могат да приемат малки количества лактоза без никакъв проблем. Така, те не са длъжни да избягват напълно млякото и млечни продукти напълно. Този праг на лактоза, обаче варира при всеки човек.

Най-добрият начин да се справите с лактозната непоносимост е да ограничите приема на мляко, млечни продукти и храни съдържащи лактоза. Имайте предвид, че мляко и лактоза може да се съдържат в много други храни, които не принадлежат обезателно към групата на млечните, като например зърнени храни, крем супи, палачинки и други.

Не забравяйте, че обезателно трябва да се консултирате с Вашия лекар за правилна диагноза и лечение. Вашият лекар може да Ви насочи към диетолог, който да изготви подробен хранителен режим и съвети.

Какво може да направите Вие у дома, за да се справите по-лесно с непоносимостта към лактоза?

Определете своя праг на поносимост към лактоза

Степента на лактозна непоносимост е различна при всеки отделен човек. За да оцените нивото си на нетърпимост, избягвайте консумацията на лактоза за 3-4 седмици, за да организмът да се освободи изцяло от нея. След това започнете да добавят обратно малко количество мляко или сирене в диетата си и наблюдавайте внимателно всеки един симптом и сигнал, който тялото Ви дава. Така може да определите най-точно количеството, което тялото може да приеме без никакъв проблем.

В проучване от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) през 2010 година, изследователи установили, че повечето хора с непоносимост към лактоза или нарушено разграждане на лактозата може да понасят средно до 12 грама лактоза като еднократна доза, особено в съчетание с други храни. Изследването обаче, отбелязва, че точно определена граница не може да се приеме за всички, тъй като съществуват известни различия при всеки организъм. Затова, когато приемате мляко и млечни продукти, избирайте малки порции, не повече от 100 грама или половин чаша наведнъж. Така е по-малко вероятно да настъпят стомашно-чревни проблеми. Приема на мляко с други храни също може да намали проблемите чрез забавяне на храносмилателния процес.

Кисело мляко и сирене

Кисело мляко и сиренеПовечето хора с непоносимост към лактоза могат да понасят продукти като кисело мляко и твърдо сирене в умерени количества, тъй като те са с по-ниски нива на лактоза. Пълномаслените млечни продукти обикновено имат по-ниско съдържание на лактоза, в сравнение с тези с по-ниско съдържание или обезмаслени продукти. Освен това, мазнините допълнително забавят усвояването на лактозата от храносмилателната система.

Яжте кисело мляко с живи култури. Живите, активни бактериални култури ще помогнат за разграждането на лактозата и облекчаване на стомашно-чревния дискомфорт.

Гръцкото кисело мляко също има по-малко лактоза, отколкото стандартното Българско кисело мляко, тъй като голяма част от суроватъчния протеин се прецежда при неговата обработка.

Също така може да ядете пълномаслена извара и зрели твърди сирена като чедър и швейцарско сирене.

Кефир

КефирКефирът е отличен пробиотик. В изследване, публикуване в издание на Американската диетична асоциация, изследователите открили, че киселото мляко и кефир може да помогнат за подобряване на разграждането на лактозата и намаляване на симптомите на непоносимост към лактоза. Участниците съобщават, че пиенето на кефир намалява честотата на събиране на газове с над 50 % в сравнение с млякото. Кефирът разполага с широка гама от живи, активни бактериални култури, които помагат за разграждането на лактозата в храносмилателния тракт. Плюс това, той е добър източник на калций, калий и протеини. Може да пиете по половин чаша кефир на ден и постепенно да увеличавате количеството в зависимост от това, колко може да понесете, без да настъпят проблеми.

Заместители на мляко

кокосово млякоСъществуват заместители на млякото, като кокосово мляко, соево мляко, бадемово мляко, оризово мляко и други. Ако не сте привикнали с вкуса на тези алтернативи, може да започнете да ги добавяте като заместители на млякото в рецептите за пудинг, тестени изделия и други рецепти. Започнете с малки количества и изберете млека с добавка на калций и витамин Д. Също така, може да замените кравето масло с кокосово масло при приготвянето на плодови пюрета.

Добавка лактаза

Добавка на ензима лактаза помага да се компенсира недостига му. Това ще помогне за усвояването на лактозата, като по този начин намалява риска от стомашно-чревни проблеми. Добавките трябва да се приемат само при прием на храни, съдържащи лактоза.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет може да помогне за намаляване на непоносимостта към лактоза, тъй като подпомага храносмилането, особено в началните етапи. Смесете я супена лъжица суров, нефилтриран ябълков оцет в чаша вода и пийте ежедневно, в продължение на няколко седмици.

Джинджифил

джинджифилДжинджифилът е отличен домашен лек за стомашно-чревни проблеми, причинени от непоносимост към лактоза или просто лошо храносмилане, тъй като има свойството да намалява гаденето и газовете в корема.

Добавя се една чаена лъжичка прясно настърган джинджифил в чаша вряща вода. Оставя се да къкри в продължение на няколко минути. Прецедете разтвора, може да добавите малко лимонов сок и мед. За облекчаване на симптомите пийте до 3 чаши чай от джинджифил дневно.

Лайка

Чай от лайкаЧай от лайка също може да помогне за облекчаване на дискомфорта, причинен от непоносимост към лактоза. Той неутрализира стомашните киселини и намалява подуването на корема. Друга полза е, че предизвиква релаксация и отпускане.

Добавете две супени лъжици изсушен цвят от лайка към чаша гореща вода. Покрийте и оставете за около 5 минути и след това прецедете. Пийте от този билков чай няколко пъти на ден.

Здравословна диета

Здравословна диетаМлякото и млечните продукти са основен източник на няколко хранителни вещества, особено калций и ограничаване на приема им може да се отрази неблагоприятно на организма, особено в детска възраст. Калцият е от съществено значение за здрави зъби и кости. Затова трябва да се проучат други възможности за набавяне на необходимите хранителни вещества и минерали.

Яжте пълнозърнести храни, боб, леща, зелени листни зеленчуци (спанак, зеле, броколи), соеви продукти, долнокачествен портвайн меласа, ядки и семена, сушени плодове и сокове с добавки на калций. В допълнение, може да се консултирате с лекаря си за прием на добавки на калций и витамин Д, ако това е необходимо.

Проверявайте етикетите

Пакетираните и преработени храни могат да бъдат скрити източници на лактоза. Проверявайте етикетите на храните, за да видите дали съдържат мляко, млечни продукти, сухо млечно вещество или обезмаслено мляко на прах. Супи, зърнени закуски, бонбон, салатни сосове, маргарин, преработени меса, хляб и други тестени изделия също могат да съдържат лактоза.

Хомеопатично лечение за лактозна непоносимост

Хомеопатия при лактозна непоносимост

Има редица хомеопатични лекарства, които могат да се използват за лечение на лактозна непоносимост. Сред често препоръчваните и основните показатели за употребата им попадат:

Етуза синапиум (Aethusa Cynapium) – подходящо за дете с вродена липса на ензима лактаза, състояние, известно още като Алактазия. Тези деца страдат от стомашни болки, колики и повръщане всеки път, когато приемат мляко и млечни продукти. Те губят тегло, неспокойни са, плачат често. Може да се наблюдава още диария или зелен цвят на изпражненията. В някои случаи може да се наблюдава запек.

Апис мелифика (Apis Mellifica) – подходящо за случаите на алергия към млякото и млечните продукти, при която консумацията им води до тежки анафилактични реакции, проявяващи се с уртикария или зачервяване, сърбящ обрив, подуване на кожата и затруднено дишане.

Хина официналис (China Officinalis) – подходящо средство за случаите, при които консумацията на мляко и млечни продукти предизвикват симптоми като подуване на корема, оригване и метеоризъм. Може да се проявят колики, в резултат на натрупване на газове, които се облекчават при превиване или повръщане на храната. Други съпътстващи нарушения включват проблеми с дишането, натрупване на слуз в дихателните пътища, кашлица и хриптящи звуци от гърдите. Възможни показания са и наличие на оток на лицето, зачервяване, удебеляване и поява на налеп върху езика.

Лак Дефлоратум (Lac Vaccinum Defloratum) – този продукт е получен от потенциране на обезмаслено мляко. Подходящ е за лечение на симптоми на непоносимост към лактоза, проявяваща се с гадене, повръщане и главоболие. Може да се наблюдават още упорит запек. Всички тези симптоми могат да предизвикат усещане за умора и отпадналост.

Магнезиум муриатикум – подходящ продукт за лактозна непоносимост, при която консумацията на мляко и млечни продукти води до поява на мехури по устните и езика. Може да се усеща още парене и изтръпване на езика. Други симптоми могат да включват главоболие и психически стрес. Обикновено симптомите не са хронични.

За да бъде оптимално ефективно, хомеопатичното лечение трябва да бъде предписано от специалист-хомеопат, който да избере най-подходящият продукт, в зависимост от конкретното състояние и индивидуални характеристики на пациента!

Източници:
http://www.top10homeremedies.com/how-to/deal-lactose-intolerance.html
http://guidingsymptoms.com/homoeopathic-treatment-for-lactose-intolerance/

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЗдравни съветиСъставкиЛюбопитноСнимкиХрани и ястияТестовеРецептиИсторияНовиниАлтернативна медицинаЛайфстайлХранене при...Диети